Bommen verwonden presidentskandidate

Bij een aanslag in Dnjepopetrovsk in de Oekraïne is zaterdag presidentskandidate Natalia Vitrenko licht gewond geraakt. De politie heeft twee verdachten aangehouden.

Vitrenko, parlementslid van de Progressieve Socialistische Partij, werd gewond toen twee handgranaten of zelfgemaakte bommen ontploften. Bij de aanslag werden nog dertig mensen gewond, van wie drie ernstig. De twee aangehouden verdachten zijn Russen uit Rostov aan de Don; een van hen is de broer van een regionale campagneleider van een van Vitrenko's rivalen bij de presidentsverkiezingen, Aleksandr Moroz, leider van de Oekraïense socialisten. Vitrenko maakte aanvankelijk deel uit van die partij, maar vormde later haar eigen partij.

In de opiniepeilingen voor de presidentsverkiezingen op 31 oktober eindigt de ultra-linkse Vitrenko meestal op de tweede plaats, achter de huidige president, Leonid Koetsjma. Ze heeft de steun van rond twintig procent van het electoraat. Vitrenko werpt zich op als kampioene van de armen. Ze wil dat de Oekraïne breekt met het IMF, dat zich schuldig zou maken aan ,,financieel fascisme''. De Oekraïne zou de afbetaling van de buitenlandse schuld moeten staken en het uitgespaarde geld moeten besteden aan sociale programma`s. Haar neo-communistische populisme heeft haar de bijnaam ,,Loekasjenko met een jurk'' opgeleverd. Loekasjenko is de fel anti-Westerse, neo-communistische en populistische president van Wit-Rusland. (AFP, Reuters)