Birmese `studenten' gaan vrijuit

Vijf radicale Birmese oppositieactivisten die vrijdag 38 Birmese diplomaten en buitenlanders in gijzeling namen in de Birmese ambassade in Bangkok, hebben zaterdag hun gijzelaars ongedeerd vrijgelaten. De commando's zijn per helikopter gevlucht naar de rimboe in het grensgebied. De Thaise regering had hun een vrijgeleide gegeven. Enkele van de ex-gijzelaars juichten hun voormalige bewakers toe toen ze vertrokken. De Thaise minister van Binnenlandse Zaken zei hen ,,niet te beschouwen als terroristen'' maar als ,,militante studenten die democratie willen.''

Birma heeft nog niet gereageerd. Wel is de grens met Thailand sinds zaterdag gesloten. De officiële Birmese pers beschuldigde vanochtend enkele van de gijzelaars van ,,samenspanning'' met de daders. De Birmese Nationale Liga voor Democratie van oppositieleider Aung San Suu Kyi heeft de gijzeling ,,categorisch veroordeeld''. De partij voegde er echter aan toe ,,de aspiraties en frustraties van de studenten en militante democraten te begrijpen''.

Het commando, dat zich de `Krachtige Birmese Studenten-Strijders' noemde, distantieerde zich van andere studentenorganisaties en oppositiegroepen binnen en buiten Birma. Volgens zegslieden in Birmese dissidentenkringen heeft de leider van het commando, San Naing, alias Ye Thi Ha, in 1989 een vliegtuigkaping geleid, die in Thailand vreedzaam eindigde. Hij kreeg zes jaar gevangenisstraf, kwam drie jaar later vrij. In 1993 werd hij door de Thaise politie opgepakt wegens bezit van explosieven. (AFP, Reuters)