Belgische renners heersen bij laatste test voor WK

De Belgische wielrenner Marc Wauters heeft gisteren Parijs-Tours gewonnen, de voorlaatste wereldbekerwedstrijd van het seizoen. Na lange tijd met de Italiaan Gianni Faresin op kop te hebben gereden, ging de renner uit de ploeg van Rabobank er enkele kilometers voor de finish in Tours alleen vandoor. De 30-jarige laatbloeier gaf zijn voorsprong van slechts enkele seconden op het laatste twee kilometer lange rechte stuk naar de eindstreep niet meer prijs. Achter de negendejaarsprof werd Faresin (Mapei) tien seconden later tweede en won de Est Jaan Kirsipuu (Casino) de sprint van het peloton.

In de ruim 250 kilometer lange wedstrijd die traditioneel geldt als de laatste krachtproef voor het wereldkampioenschap op de weg – volgende week zondag in Verona – lieten ook de Nederlandse ploeggenoten van Wauters bij Rabobank zien dat ze over een goede vorm beschikken. Leon van Bon en Aart Vierhouten eindigden achtereenvolgens als achtste en tiende.

Michael Boogerd, Nederlands kampioen Maarten den Bakker en Van Bon hadden als stoorzenders in het peloton een belangrijk aandeel in de zege van Wauters. Toch zijn het de Belgen die de favoriet voor de wereldtitel in hun midden hebben: Cofidis-renner Frank Vandenbroucke, die zich vorige maand in de Ronde van Spanje al nadrukkelijk kandidaat stelde voor het wereldkampioenschap. Ook gisteren deelde de kopman van de Belgische ploeg in de slotfase van Parijs-Tours enkele plaagstoten uit om te laten zien dat hij in Verona de te kloppen renner is.

Wauters en Faresin waren zo'n vijftig kilometer voor de finish ontsnapt uit een ongeveer veertig man sterke kopgroep. De achtervolgers lieten de voorsprong van het duo oplopen tot ongeveer een minuut. Van organisatie om het gat met de koplopers dicht te rijden was geen sprake. De renners van TVM stonden alleen in hun poging Wauters en Faresin terug te halen. Ook verschillende demarrages van zwaargewichten als Vandenbroucke en wereldkampioen Oskar Camenzind (Lampre) haalden niets uit. Door goed samen te werken slaagden de twee koplopers er in om het peloton voor te blijven, al hadden beiden op het laatste rechte stuk wel de hete adem van het jagende peloton in de nek.

Wauters behaalde in Tours zijn achtste overwinning van dit seizoen; één meer dan alle zeges die hij tot dit jaar boekte. De man die bij Lotto, Wordperfect, Novell en sinds vorig jaar bij Rabobank als knecht opereerde, brak dit jaar door met onder meer de eindzeges in de Ronde van Engeland, de Ronde van Luxemburg en de Ronde van Rijnland-Palts. In de Tour de France was hij dit jaar na een valpartij op de spiegelgladde Passage du Gois, aan de Atlantische Oceaan, de eerste uitvaller.

,,Ik kan niet geloven dat ik heb gewonnen'', zei een dolgelukkige Wauters gisteren in Tours. ,,Dit is mijn grootste succes tot nu toe. Faresin maakte een verkeerde beweging in een bocht, waarna ik besloot weg te gaan. Ik gaf vervolgens alles wat ik in me had.''

Volgende week moet Wauters zich bij de WK in Verona weer in de rol van knecht schikken, ditmaal voor Vandenbroucke. In de Belgische ploeg gelden ook Johan Museeuw (Mapei) en Peter van Petegem (TVM) als troeven, maar die worden pas gespeeld als Vandenbroucke in Verona geen kans op de overwinning heeft.

De tot Belg genaturaliseerde Moldaviër Andrei Tsjmil (Lotto) scoorde gisteren met zijn negende plaats te weinig punten om de strijd om de wereldbeker al in zijn voordeel te kunnen beslissen. De leider in het klassement om de worldcup bouwde wel zijn voorsprong uit, maar nummer twee Boogerd en nummer drie Vandenbroucke kunnen in de laatste wereldbekerwedstrijd, de Ronde van Lombardije, de strijd nog in hun voordeel beslissen.

Vorig jaar eindigde Boogerd na een uitstekend WK, waar hij door een lekke band in de finale kansloos was voor de wereldtitel, als tweede in Lombardije. Winnaar was toen Camenzind, de Zwitser die een week eerder in Valkenburg de wereldtitel op zijn naam had geschreven.