Williams-zusjes in finale

In de slotfase van de US Open wist Martina Hingis een finale tussen de zusjes Venus en Serena Williams nog te verijdelen. Maar in München rinkelt de kassa voor de Amerikaanse tennisfamilie. Op het toernooi om de Grand Slamcup struikelde de nummer één van de wereld in de halve finales wél over de 19-jarige Venus Williams. Net als in New York rekende US Open-kampioene Serena Williams vervolgens in twee sets (6-3 en 6-4) af met haar landgenote Lindsay Williams, waardoor zij in München met haar twee jaar oudere zus ruim 2 miljoen gulden mag verdelen.

Richard Krajicek moet zich tevreden stellen met ook al niet kinderachtige bedrag van 175.000 dollar. De 27-jarige Hagenaar verloor gisteravond in de kwartfinales van de Grand Slamcup van Andrej Medvedev. De finalist van Roland Garros had tegen Krajicek slechts twee sets (7-6 en 6-4) nodig. Medvedev speelt in de halve finalist tegen Greg Rusedski. De Rus Yevgeni Kafelnikov had in de Olympiahalle in München geen antwoord op het servicebombardement van de Brit: 7-5 en 7-6.

In een grillige driesetter (6-2, 6-7 en 9-7) boekte Venus Williams vooral een mentale zege op Hingis van wie ze acht van hun elf partijen had verloren. Aanvankelijk werd de Zwitserse, die eergisteren in München haar 19de verjaardag vierde, ronduit vernederd door de oudste Williams. Pas bij een 6-2 en 4-1 achterstand hervond Hingis zichzelf enigszins, al werd ze geholpen door maar liefst 12 dubbele fouten van Venus Williams. De nummer 3 van de wereldranglijst stelde daar 18 aces tegenover, maar ze verkrampte op matchpoint in de tiebreak.

Op haar beurt kon Hingis het duel niet beslissen bij een 4-1 en 5-4 voorsprong in de derde set. Na haar nederlaag besefte Hingis dat ze talrijke uren in het krachthonk zal moeten doorbrengen om de black power in het vrouwentennis in de toekomst te beantwoorden. ,,Het was bijna gênant, zoals ik in de eerste set werd weggespeeld,'' zei Hingis. ,,Normaal gesproken valt de service snel weg in het spel van Venus. Dit keer had ik zelfs moeite met haar tweede opslag.''

Uitgelaten filosofeerde Venus Williams al over een machtsovername in de WTA-Tour, al was zus Serena haar op de US Open een stap voor door de eerste grandslamtitel voor de familie Williams te veroveren. Dat was een gevoelige klap voor Venus. Voor de familiereünie in München zal Venus Williams zich zich vastklampen aan de gedachte dat de één jaar jongere Serena in elk geval nog nooit van haar heeft weten te winnen. Op het toernooi van Key Biscayne stonden de zusjes voor het eerst in een finale tegenover elkaar. Ook toen was Venus de sterkste in het gevecht met haar zus, dat door vader Richard Williams luidruchtig als de `Williams-show' werd aangekondigd.

Giechelend constateerde Serena dat ze tenminste een extra geldprijs in ontvangst mag nemen. Alsof 6,7 miljoen dollar aan prijzengeld nog niet voldoende is, beloont hoofdsponsor Compaq de winnaars van de grandslams nog eens met 100.000 dollar. ,,Ik weet nu al dat ik mijn belastingafschrift zal haten'', zei Serena, lachend.