Voetbalclubs verheugd over gunstige loting

De Nederlandse vertegenwoordigers in het UEFA-Cuptoernooi hebben verheugd gereageerd op de loting voor de tweede ronde. Roda JC treft volgens coach Sef Vergoossen in het Duitse Vfl Wolfsburg een attractieve tegenstander, Vitesse ziet mogelijkheden tegen Franse Lens en Hapoel Haifa uit Israel lijkt geen onoverkomelijke hindernis voor Ajax. Coach Jan Wouters was wel onder de indruk van de prestatie van Hapoel Haifa, dat Club Brugge uitschakelde.

De Belgen wonnen donderdag thuis weliswaar met 4-2, maar dat was te weinig om de 3-1 nederlaag in Haifa te compenseren. Daar steekt de wanprestatie van Ajax in de uitwedstrijd tegen Dukla Banska schril bij af. Wouters toonde zich dan ook niet overdreven optimistisch over de kansen voor Ajax op een plaats in de derde ronde van de UEFA-beker. ,,Hapoel is voor ons een onbekende tegenstander'', zei Wouters.

Maar de resultaten van de Israelische ploeg spraken voor zich. Wouters: ,,We weten dat de club reeds een aantal sterke teams heeft verslagen op weg naar de tweede ronde. Bijvoorbeeld Besiktas in de voorronde van de Champions League. De uitschakeling van de eerste ronde van de UEFA-beker van Club Brugge is ook geen geringe prestatie. Ik weet niet of het een voordeel is dat we eerst uit spelen. Als het een counterploeg is, was het misschien beter eerst thuis te spelen. Eén ding is zeker: Hapoel is van een hoger niveau dan Dukla Banska.''

Richard Knopper had vorige maand met Jong Oranje nog tegen Israël gespeeld. ,,Dat is tevens mijn enige ervaring met het Israelische voetbal,'' zei de middenvelder van Ajax. ,,We hadden het slechter kunnen treffen, bijvoorbeeld met Leeds United.'' Voorstopper Frank Verlaat zei te weten dat het Israëlische voetbal in opkomst is. ,,Ze spelen snel en verzorgd. Met de nationale ploeg heeft Israël voor een aantal verrassingen gezorgd. Het wordt zeker niet gemakkelijk. We moeten oppassen.''

Vfl Wolfsburg, de tegenstander van Roda JC, bereikte ten koste van het Hongaarse VSC Debrecen de tweede ronde. ,,Een allesbehalve eenvoudige tegenstander, maar wel een hele attractieve'', zei Roda JC-trainer Sef Vergoossen over de Duitse subtopper. ,,Wolfsburg is een leuke tegenstander voor ons publiek. Wedstrijden tegen Duitsers spreken altijd aan. Een voordeel is dat we veel van hen weten.''

Roda JC oefende in de voorbereiding tegen Vfl Wolfsburg. ,,Toen verloren we kansloos met 2-0'', weet Vergoossen nog. ,,Het is een typisch Duitse ploeg met veel loopvermogen. Ze zijn vanuit het niets naar de Duitse subtop opgeklommen. Dat zegt genoeg over hun kwaliteiten. Al wil dat niet zeggen dat we kansloos zijn.''

RC Lens, de Franse tegenstander van Vitesse in de tweede ronde, bleef in de tweede ronde Maccabi Tel Aviv de baas. Ondanks het bereiken van de tweede ronde ontsloeg de Franse club gisteren zijn trainer Daniël Leclercq. Het ontslag heeft vooral te maken met de slechte resultaten in de competitie. De kampioen van 1998 staat nu op de zestiende plaats.

Vitesse-trainer Herbert Neumann is niet ontevreden met de tegenstander van zijn club in de tweede ronde. ,,Lens is een uitstekende club met een mooi stadion en een goede jeugdopleiding. Ze leiden goede spelers op, die ze echter moeilijk kunnen behouden. Veel goede spelers zijn de afgelopen jaren vertrokken. Lens is bij het grote publiek een onbekende ploeg. Persoonlijk had ik liever een bekende club als Atletico Madrid getroffen. Maar ik wil Lens niet op basis van de ranglijst kwalificeren. We gaan ze dit weekeinde maar eens bekijken.''