Televisie?

Als gevolg van vermeende commerciële belangen van de Japanse televisiezender Fuji kreeg olympisch volley- balkampioen Nederland geen wildcard voor het toernooi om de World Cup. Gaat de invloed van de televisie niet te ver?

Ron Zwerver, oud-international: ,,Als het klopt dat de televisie debet is aan het feit dat Nederland niet kan deelnemen aan de World Cup, is dat natuurlijk schandalig. Het is zelfs mogelijk dat Nederland zich niet eens kan kwalificeren voor de Olympische Spelen van Sydney in 2000! Belachelijk gewoon. Ach, die voorzitter Acosta van de wereldvolleybalbond heeft geen realiteitszin. Het rally-point-systeem, de strakke pakjes die de volleybalsters moeten dragen – allemaal rare regels om de commercie terwille te zijn. Zolang Acosta in functie blijft, zal de commercie de volleybalsport overheersen.''

Frank van den Wall Bake, directeur sportmarketingbureau Trefpunt: ,,Spanje en Canada krijgen een wildcard, olympisch kampioen Nederland wordt genegeerd. Dat is toch de omgekeerde wereld? Andere dan sportieve invloeden spelen een rol bij de verdeling van die wildcards. Voorzitter Acosta van de wereldvolleybalbond, zelf een Spanjaard, speelt een vreemde rol. Ach, geld wordt steeds belangrijker in de sportwereld, dat is moeilijk tegen te houden. Aan de andere kant: als Nederland beter gepresteerd had, was kwalificatie voor Sydney minder zwaar geweest als nu het geval is. Daarom moet bondscoach Toon Gerbrands nu ook niet zo zeuren over het vermeende onrecht dat hem is aangedaan. Als ik hem was zou ik niet zo hoog van de toren blazen.''

Maarten Nooter, eindredacteur Studio Sport van de NOS: ,,Wat er nu is gebeurd in Japan heeft niets meer met sport te maken. De televisie speelt een grote rol in de toewijzing van die wildcards, de commercie overheerst de sport. Ik bid ervoor dat aan deze ontwikkeling een einde komt. Positief is dat er sportbonden zijn die stellen: dit kan niet. Maar of zij de commercie een halt toe kunnen roepen is nog maar de vraag. Bondscoach Toon Gerbrands is terecht boos, want naar de olympisch kampioen wordt niet omgekeken. Het is schandalig.''

Joop Alberda, technisch adviseur NOC*NSF: ,,Ik weet niet of de tv de doorslag heeft gegeven bij de toewijzing van de wildcards. De volleybalbond en de stichting Top Volleybal Nederland hebben er alles aan gedaan om Nederland te laten deelnemen. Volgens mij is FIVB-voorzitter Acosta verantwoordelijk voor het afgeven van die kaarten. Blijkbaar wilde hij een bepaalde verdeling van landen in de World Cup, en paste Nederland niet in dat plaatje. Acosta roept nu dat Fuji Spanje en Canada in de World Cup wilde hebben, maar daar geloof ik niets van. Die ploegen krijgen nu op volstrekt onsportieve gronden toegang tot dat toernooi. Of Nederland niet gewoon beter had moeten presteren? Natuurlijk, maar dat weet de ploeg ook wel. In ieder geval gaat NOC*NSF deze zaak uitpluizen.''

Jacques Brinkman, hockeyinternational: ,,Het slaat natuurlijk nergens op dat de tv bepaalt of de Nederlandse volleybalploeg wel of niet mag meedoen aan de World Cup. Afgezien daarvan: de titelverdediger moet automatisch zeker zijn van deelname aan de Spelen, dat is in bijna elke sport zo. Ik ben blij dat de hockeyploeg zich niet meer hoeft te kwalificeren. Of ik nog een advies heb voor de volleyballers? Niet bij de pakken neer gaan zitten. Ze moeten deze tegenvaller zien als een stimulans om zich te plaatsen, en als het even kan meteen de titel te pakken.''

Jos Smulders, directeur Topsport Volleybal Nederland (TVN): ,,Allerlei geruchten doen de ronde over de vermeende macht van de televisie, maar FIVB-voorzitter Acosta speelt ook een rol. Ofschoon Nederland zijn zaakjes goed in orde had, gaf men Spanje een wildcard. Dat land was niet eens op het laatste EK vertegenwoordigd, maar heeft nu wél een goede kans zich te kwalificeren voor Sydney. Daar zijn we met zijn allen behoorlijk boos over. Natuurlijk is het vreemd dat Acosta, de Japanse organisatie en Fuji bepalen wie de wildcards krijgt, maar dat was vantevoren bekend. Feit is dat de Europese landen, waarvan er veel van mondiaal topniveau zijn, maar mondjesmaat zijn vertegenwoordigd in de World Cup.''

    • Marcel Abrahams