TAART ETEN IN BOEDAPEST

In het paleisje van keizerin Elisabeth in het iets buiten Boedapest gelegen plaatsje Gödöllö hangt een mooi Breitnerachtig schilderij: de vorstin verlaat Gerbeau, waar ze zojuist taartjes heeft gegeten. Café Gerbeaud, waar ook Franz Liszt vaste klant was, werd in 1858 gesticht en het behoort, met Konditorei `Ruszwurm' dat sinds 1827 bestaat, tot de beroemdste plaatsen in Europa waar je taartjes kunt eten. Op het menu staat `Douwe Egberts kávékülönlegességek' – bij Gerbeaudtaart drinkt men koffie en thee van DE. Omdat niet alle soorten taartjes op de kaart passen is het inspecteren van de vitrines van Gerbeaud en Ruszwurm aan te bevelen. Wat een Csokoládétorta is valt te begrijpen, maar wat te denken van lúdlábtorta, gyümölcstorta, oroszkrémtorta, mogyorótorta, málnatorta, képviselöfánk, gyümölcspapucs, bécski kocka, meggyespite of somléi kocka?

Beide café's hebben uiteraard de beroemdste Boedapester taarten op het repertoire, zoals de Dobostorte, waarvan het recept in het oer-Hollandse Wannee-kookboek te vinden is en de Rigó Jancsi, genoemd naar de zigeunerviolist die kerstmis 1896 in een Parijs' restaurant speelde dat door prinses Chimay werd bezocht. De prinses was op slag verliefd, haalde de prachtige diamantenring van haar vinger en legde die in de hand van de violist. Ze verliet haar echtgenoot en kinderen en trouwde met Rígo Jancsi, wiens naam aan een zeer bewerkelijk taart werd gekoppeld, die volgens het originele recept met abrikozenjam gevuld moet worden. Deze vulling is echter in de loop der tijden verdwenen.

Vandaag een recept voor twee cakevullingen, waarmee van een `gewone' cake, een wortelcake of een chocoladecake, een lekkere `Hongaar' gemaakt kan worden.

Snijd de cake met een scherp mes voorzichtig in de lengte doormidden. Bestrijk de onderste laag met vulling en dek deze toe met de bovenste laag. Voor de eerste vulling worden de kersen in stukjes gehakt en door de mascarpone geroerd. Meng er een scheutje rum door. Niet te veel want de vulling moet stevig blijven.

De tweede vulling: maal de walnoten grof kruimelig. Roer kruimels en jam door elkaar.

    • Anne Scheepmaker