Rusland begint invasie Tsjetsjenië

Rusland is begonnen met het instellen van een `veiligheidszone' in Tsjetsjenië. De Russische premier, Vladimir Poetin, maakte gisteren bekend dat hij de Tsjetsjeense regering niet langer erkent. Gistermiddag zouden enkele duizenden Russische manschappen met pantserwagens het noorden van Tsjetsjenië zijn binnengetrokken.

Anonieme Russische officieren bevestigden gisteren tegenover het Franse persbureau AFP een opmars van twintig kilometer in de districten Naoerskaja en Chelkovskaja. Gistermiddag zou zijn gevochten om vijf dorpen in Naoerskaja. De Tsjetsjenen zeggen tien Russen te hebben gedood. Volgens de Russische televisiezender zijn ook drie dorpen in het oosten van Tsjetsjenië ingenomen.

De Russische minister van Defensie, Igor Sergejev, wilde gisteren niet ingaan op de omvang van de toekomstige Russische veiligheidszone in Tsjetsjenië. ,,Dat stellen we vast voor elke sector.''

In de Russische pers is deze week gespeculeerd dat het leger het noordelijke moerasland tot de rivier de Terek wil bezetten. Vandaaruit kan de hoofdstad van Tsjetsjenië, Grozny, vijftien kilometer verderop, onder vuur worden genomen. Mogelijk wordt in een later stadium geprobeerd Grozny in te nemen en de Tsjetsjeense troepen voor de winter naar het hooggebergte terug te dringen. Eerder deze week bezetten Russische troepen al strategische hoogten in Tsjetsjenië.

De bombardementen op doelen in Tsjetsjenië gingen gisteren door. Rusland zegt deze week 350 luchtaanvallen te hebben uitgevoerd. Daarbij zijn volgens de Tsjetsjeense autoriteiten 590 doden gevallen. Inmiddels hebben 88.000 vluchtelingen de wijk genomen naar buurlanden.

Premier Poetin noemde gisteren op de Russische tv-zender NTV de huidige Tsjetsjeense autoriteiten ,,illegaal''. ,,Dat is het minste wat we kunnen zeggen, want ze zijn buiten de Russische wet om gekozen.'' Poetin ging niet expliciet in op de positie van de Tsjetsjeense president Aslan Maschadov. Wel zei hij dat het pro-Russische parlement dat in 1996 in Tsjetsjenië werd geïnstalleerd het ,,enige legitieme orgaan is''. De voorzitter van dat parlement, Ali Alavidinov, liet daarop weten een regering in ballingschap op te richten. Met deze stap lijkt Poetin te voorzien in een hem welgezinde regering voor de Russische `veiligheidszone'.

Het parlement van 1996 werd gekozen toen Russische troepen nog grote delen van Tsjetsjenië bezet hielden. Na het vertrek van de Russische troepen in 1997 is een nieuw parlement gekozen.

De Verenigde Staten hebben de Russen gisteren om ,,terughoudendheid en wijsheid'' gevraagd en waarschuwen voor een herhaling van de ,,rampzalige'' oorlog om Tsjetsjenië van 1994 tot 1996. (Reuters, AFP, AP)