Relikwie

De beste voetballer die België al jaren kent is Luc Nilis. Een Belgisch-Limburger met een oogstrelende traptechniek en oorstrelende tongval. Hij speelt al jaren bij PSV, de Nederlandse club waar hij de liefde krijgt waarop hij bij de Belgische clubs Winterslag en Anderlecht tevergeefs wachtte.

Bij PSV etaleert de inmiddels 32-jarige Nilis bijna wekelijks zijn schotvaardigheid. Verlangend kijken vele Belgen dan ook steeds weer uit naar de dag waarop hij zijn talenten in dienst van het Belgische nationale elftal stelt. Zelfs de nieuwe bondscoach Waseige hoopte na de verrassende prestaties van de Rode Duivels, zoals het 5-5 gelijkspel tegen Nederland, weer op een terugkeer van Nilis. Maar Nilis heeft geen zin meer. De Rode Duivels zijn hem de laatste keer, tijdens het wereldkampioenschap, slecht bevallen. Er was geen sfeer. Je kon niet eens een lekker pintje drinken na afloop. En die manier van voetballen van de Belgen, daar zakte hem voetbalartiest de broek vanaf. En dan de Belgische pers die altijd bezig is om hem te bekritiseren. Wanneer het de Belgen slecht ging, kreeg Nilis steevast de schuld. Nee, Nilis wil de kleuren van de Belgen nooit meer verdedigen. Alleen de kleuren van PSV wil hij nog dragen. Het rood en wit zit hem als gegoten. In het shirt van PSV, wat hij nu al ruim vijf jaar draagt, wil hij schitteren en op zijn oude dag nog één keer kampioen worden.

Aflevering 39 in een serie over helden van deze eeuw.

    • Guus van Holland