Portugal zegt steun toe aan Oost-Timor

De Portugese premier Antonio Guterres heeft de leider van de onafhankelijkheidsbeweging op Oost-Timor, `Xanana' Gusmão, financiële en technische hulp toegezegd bij de wederopbouw van het eiland.

Hoe hoog de financiële steun zal zijn is niet bekendgemaakt. Gusmão arriveerde gisteren in Portugal, de vroegere kolonisator van Oost-Timor, voor een tweedaags bezoek. Hij hield onder meer een toespraak in het parlement. Ook sprak hij met Oost-Timorese vluchtelingen. Bij zijn vertrek uit het parlement scandeerden aanhangers van Gusmão, van wie wordt verwacht dat hij de eerste president zal worden van het onafhankelijke Oost-Timor, dat ,,Timor zal winnen''. Daarop hield Gusmão de menigte voor: ,,Timor zal niet winnen, want Timor heeft al gewonnen''. Gusmão zei te hopen dat hij half oktober naar Timor kan terugkeren.

De militairen van INTERFET, de VN-vredesmacht op Oost-Timor, hebben hun offensief van gisteren in westelijke richting voortgezet. Volgens INTERFET zal het offensief – dat operatie Lavarack is gedoopt – nog weken gaan duren. Australische militairen zijn, gesteund door pantservoertuigen en eenheden van de marine, met helikopters aangekomen in Balibo aan de grens met West-Timor. De militairen zijn in de stad niet op tegenstand gestuit, ook al bevinden zich in het gebied nog veel pro-Indonesische milities. Zij kunnen gemakkelijk de grens met West-Timor oversteken.

Een woordvoeder van INTERFET heeft laten weten dat de VN-vredesmacht onder geen enkele omstandigheid aanvallen zal uitvoeren in West-Timor. ,,Wij weten tot hoever ons mandaat reikt. Het stopt in Oost-Timor'', aldus INTERFET. Donderdag verklaarde de Australische minister van Defensie, John Moore, nog dat VN-militairen in het vuur van de strijd mogelijk de grens zouden kunnen oversteken.

Militieleider João da Silva Tavares verklaarde gisteren dat hij binnenkort zal terugkeren naar zes westelijke districten in Oost-Timor. INTERFET heeft volgens hem niet het recht hem uit zijn geboorteland te verdrijven. ,,Als ze me aanvallen, zullen we hen het land uitgooien'', aldus Tavares.

Volgende week komen in Dili de eerste teams van de VN aan die schendingen van de mensenrechten zullen onderzoeken. De Indonesische regering heeft Australië gewaarschuwd de diplomatieke betrekkingen te verbreken als het land vasthoudt aan het voornemen om ook schendingen van mensenrechten uit het verleden te gaan onderzoeken. Minister van Buitenlandse Zaken Muladi zei dat hij generaal Wiranto koste wat het kost zal verdedigen tegen beschuldigingen van betrokkenheid bij de milities. (Reuters, AFP, AP)