Politie sluit woonwijk van Miloševic af

Servische politie-eenheden met waterkanonnen blokkeerden gisteren de wijk Dedinje, waar president Miloševic woont. Deze stap volgde op een oproep van de oppositie om daar vanuit auto's tegen Miloševic te betogen.

Van dat voornemen kon gisteren niets komen, omdat alleen stadsbussen en dure buitenlandse auto's in Dedinje werden toegelaten. Tienduizend betogers – veel minder dan de afgelopen dagen – verzamelden zich gisteravond in Belgrado op het plein van de Republiek en trokken naar het hoofdkwartier van de `Alliantie voor Verandering', van waaruit de straatprotesten worden georganiseerd. Het gebouw was gisteren de hele dag omsingeld door Servische agenten in burger, die de actieleider Ceda Jovanovic zouden willen aanhouden. Jovanovic had het gebouw gebarricadeerd, maar kon zijn aanhang 's avonds ongehinderd toespreken. De betoging verliep verder zonder geweld.

De Servische politie treedt sinds woensdag met grof geweld op tegen de anti-Miloševic betogingen. Op die dag sloegen agenten een menigte van 30.000 betogers die richting Dedinje liepen uiteen. Donderdagavond vielen agenten op een brug in Belgrado een menigte van 50.000 mensen aan met traangas en knuppels. Politicus Zoran Djindjic en een dertigtal betogers raakten gewond. De politie arresteerde 21 betogers.

Het openbaar ministerie in Belgrado kondigde gisteren een onderzoek aan om ,,noodzakelijke informatie te vergaren over de daders en de aanstichters van het geweld''. De oppositie vreest dat dit de opmaat vormt tot arrestatie en vervolging van de actieleiders. Een rechter in Belgrado veroordeelde gisteren al twee activisten tot zeven en tien dagen celstraf. In de stad Cacak werd een activist tot twee weken celstraf veroordeeld.

De `Alliantie voor Verandering' lijkt met de gekozen actievorm – per auto naar Dedinje – een nieuwe confrontatie met de politie uit de weg te zijn gegaan. De spanning in Belgrado is zozeer gestegen, dat alom wordt gevreesd voor grootschalig bloedvergieten. Oppositie-partijen die niet aan de betogingen deelnemen, zoals de SPÖ van Vuk Draskovic, waarschuwden dat Miloševic de staat van beleg zal uitroepen.

Gisteren maakte de uitgever van de onafhankelijke krant Glas Javnosti bekend dat de autoriteiten zijn drukkerij hebben gesloten. Daar wordt ook elke dag het pamflet Promene (Verandering) gedrukt, dat onder de betogers wordt verspreid. Miloševic zelf liet via een persbericht weten dat ,,de positie en het imago van Joegoslavië in de wereld vooruitgaan''. (AFP, AP, Reuters)