Overnamestrijd om Noorse bank

Het Zweedse Handelsbanken is van plan een grote Noorse bank in de lijven. De bank zal proberen de Noorse Kreditkassen/Christiana Banken in handen te krijgen door een al uitgebracht bod van de Zweeds-Finse Merita Nordbanken ter grootte van 25 miljard kronen (6,2 miljard gulden) te overtroeven. Dat heeft topman Arne Maartensson van Handelsbanken gisteren in een Zweedse krant gezegd. Kreditkassen/Christiana Banken is de tweede bank van Noorwegen. Maartensson zei dat zijn bank ook bereid is eventueel Den Norske Bank, de grootste bank van Noorwegen, over te nemen.

Een hindernis voor buitenlandse gegadigden om Noorse banken over te nemen vormen de flinke aandelenpakketten die in staatshanden zijn. Dat is een gevolg van een bankencrisis aan het eind van de jaren tachtig. Toen het bod van Merita Nordbanken op Kreditkassen/Christianabanken bekend werd, bleken er zowel bij de regering als de sociaaldemocratische oppositie bezwaren te leven tegen een sterke buitenlandse invloed. (DPA)