Oekraïne voldoet niet aan eisen IMF

De Oekraïne zal de omstreden uitvoerbelasting op zonnebloemzaden niet opheffen, ondanks een eis daartoe van het Internationaal Monetair Fonds. Dat heeft de Oekraïense president Leonid Kuchna gisteren gezegd. Het IMF heeft leningen van 90 miljoen dollar (185 miljoen gulden) die het deze maand zou verstrekken uitgesteld, omdat de regering noch de staatssubsidies aan lokale overheidsdiensten, noch een belasting van 23 procent op de export van zonnebloemzaden heeft afgeschaft. Kiev is afkerig van het verhogen van de prijzen voor huren, elektriciteit, water en verwarming vóór de presidentsverkiezingen op 31 oktober. De uitvoerbelasting is volgens de regering bedoeld om speculatie tegen te gaan. Volgens het IMF daarentegen berooft de heffing het land van broodnodige harde valuta. Het fonds heeft al meerdere malen betalingen van een steunpakket van 2,6 miljard dollar uitgesteld. (AP)