Kunst van de week

FILM

Star Wars

Eerste deel (Episode 1, The Phantom Menace) van de tweede Star Wars trilogie van George Lucas met Ewan McGregor als Obi Wan Kenobi en Liam Neeson als zijn mentor bevat veel nieuwe digitale trucage.

`Op een paar gedenkwaardige momenten na, zoals de veldslag tussen Gunga's en Droids, geduchte vechtrobots ten dienste van het kwaad, is Star Wars Episode I: The Phantom Menace een bleke formulefilm, en dus een forse teleurstelling.' Hans Beerekamp, 29 september 1999

In 102 bioscopen

Toneelstuk van Michael Frayn, in Engeland vorig jaar uitgeroepen tot Best Play of The Year, over de geheimzinnige, tien minuten durende historische ontmoeting in 1941 tussen de atoomgeleerden Niels Bohr en Werner Heisenberg.

`De gewild-kille enscenering van Peter Tuinman [...] speelt zich af in een laboratorium-achtig decor [...]. De voorstelling oogt als een steriele atoomreactor die elk moment ontploffen kan. De drie personages (zijn) klinische observators van hun eigen leven, maar toch bewogen. Het is een mooi evenwicht.' Pieter Kottman, 27 september 1999

Machinefabriek, Groningen t/m 15/10. Elders t/m 25/11. Inl. (050) 311 33 88

SCHILDERKUNST

Rembrandt

Unieke tentoonstelling waarin zeventig zelfportretten van Rembrandt van Rijn (1606-1669) zijn samengebracht. Hoe hij van jonge schilder in een oude, door het leven getekende man veranderde, is op de etsen en schilderijen te zien.

`Deze man weet dat hij kan toveren en wij kunnen zien dat het waar is, griezelig waar. Al die neuzen, krullen en baretten, al de sjerpen, wapens en rimpels, en altijd maar die verwonderde, souvereine ogen, ze verbergen niets, ze tonen en wijzen naar de macht van het schilderij waarin ze zijn opgenomen. Niemand in zijn tijd kon zo goed een Beeld worden als Rembrandt.' Dirk van Weelden, 1 oktober 1999

Mauritshuis, Den Haag, t/m 9 jan. Dag. 9-18u, do/vr van 9-22. Kaarten bij postkantoren of Ticket Service (0900) 300 12 50

TONEEL

Kopenhagen