iT-bezoekers moeten pillen nu thuis slikken

Na een politie-inval wegens drugshandel was de iT drie maanden lang dicht. Gisteren ging de discotheek weer open. Nieuwe portiers en videocamera's moeten drugs buiten houden.

Rond tien uur kwamen ze gisteravond binnen: vijf gloednieuwe portiers. Breedgeschouderd als hun voorgangers, maar zonder `verleden'. De gisteravond heropende discotheek iT, die na een politie-inval drie maanden dicht moest, heeft er alles aan gedaan om het imago van crimineel nest kwijt te raken. Tijdens de inval in juni van dit jaar werden grote hoeveelheden drugs aangetroffen. De politie vermoedde dat portiers betrokken waren bij handel in harddrugs. Gisteravond schudde manager E. Kollenburg een nieuw team portiers enthousiast de hand. Nee, politie verwachtte hij niet vanavond. ,,Die tijd ligt achter ons'', zegt hij. In de hal was een technicus nog bezig om videocamera's op te hangen die de gasten voortaan in de gaten zullen houden. Het is een van de maatregelen die de discotheek de afgelopen week heeft getroffen om drugshandel buiten de deur te houden. Ook hebben ze donkere, onoverzichtelijke hoeken verlicht.

Tot vorige week was de iT dichtgespijkerd. De officiële feestelijke heropening van de iT – ooit begonnen als een extravagante homo-discotheek maar inmiddels ook populair bij hetero-publiek – heeft pas plaats in november. Daarvoor is meer voorbereidingstijd nodig.

Een groot deel van het Amsterdamse uitgaanspubliek zat de afgelopen maanden zonder vertier. Discotheek Roxy is sinds die is afgebrand ook geen alternatief meer. Al rond kwart over tien stond gisteravond een lange rij wachtenden voor de iT. Toen een politiebusje voorbijreed, klonk uit de rij massaal boe-geroep. ,,Thuis zitten'' was weken achter elkaar het lot van Claudio (21), Lucio (18), Marjolein (22) en Thelma (20), vertellen ze terwijl ze in de stromende regen in de rij staan. Ze zijn ruim vantevoren gekomen, om er zeker van te zijn dat ze erin komen.

Yuri (26) en Daniëlle (24) zochten een aantal weekends hun toevlucht bij de iT `rescue party's', feesten die de iT elders organiseerde voor de vaste klandizie. ,,Maar het sfeertje dat je hierbinnen hebt, was er daar toch niet'', zegt Daniëlle. Volgens Han (41) is er ,,maar één tent in de wereld: de iT.'' Een van de voordelen van de iT is dat je er ,,snel kunt zoenen'', zegt hij.

Mandy (21) wilde de laatste weken ,,zwaar naar de iT'', zegt ze. Haar vriend, Marcel (24) was erbij, de avond van de inval. Dat was een sensatie, zegt hij. ,,Heel spannend al die mensen om je heen.'' Maar het slikken wordt wel moeilijker, vermoeden ze. De oplossing hebben ze overigens al: je pillen gewoon vantevoren innemen. Mandy vindt het onzin dat het juist de iT was die dicht moest. ,,Drugs zijn overal'', zegt ze.

Net als de overige horeca-gelegenheden op het Amsterdamse Rembrandtplein voert de iT dit weekeinde het nieuwe `afkoel-beleid'. De discotheekbezoekers hoeven niet langer meer om vijf uur op straat te staan. Op dat tijdstip gaat nu het licht aan, de muziek wordt aangepast en er wordt geen alcohol meer geschonken. Zo kan iedereen rustig naarbuiten gaan.