Fransen houden vast aan boycot Brits rundvlees

De Franse regering lijkt voorlopig vast te houden aan de boycot van Brits rundvlees hoewel Parijs daarvoor door de Europese Commissie kan worden gestraft. Volgens een Franse keuringscommissie is het Britse vlees nog steeds onveilig, aldus een gisteren gepubliceerd rapport. De studie leidt bijna zeker tot een voortzetting van de boycot.

De Europese Unie heeft Groot-Brittannië ruim drie jaar lang verboden om rundvlees uit te voeren uit vrees voor de zogeheten gekke-koeienziekte. Sinds juli is export weer toegestaan, omdat er volgens Brussel voldoende waarborgen zijn dat het vlees veilig is. ,,Als de Franse autoriteiten blijven volharden in hun boycot, dan is de Commissie verplicht om nadere maatregelen te overwegen'', aldus eurocommissaris David Byrne (gezondheid) gisteren.

Volgens Byrne bevat het rapport van de Franse keuringsdienst geen nieuwe gegevens die de Europese autoriteiten nog niet hebben bestudeerd. ,,De door de Commissie ingestelde maatregelen garanderen dat het Britse vlees geen gevaar voor de volksgezondheid vormt.'' De keuringsdienst constateert onder meer dat de gekke-koeienziekte in Groot-Brittannië weer opleeft. (AP)