Eetstoornissen (2)

Vreselijk. Dat gevoel bekroop mij bij het lezen van het interview van Wammes Bos met hoogleraar Anita Jansen. Typisch een interview van een mannelijk journalist met een vrouw. Ik heb nog nooit bij enig interview met een mannelijk hoogleraar gelezen hoe lang hij is, wat voor kapsel hij had op zijn bruiloft en welk schoeisel hij draagt. En dan bijv. die opmerking dat prof. Jansen drie kinderen heeft gekregen, maar aktief blijft. Wat maar en wat aktief? Alsof er niet meer vrouwen met drie kinderen zijn die werken. En dat aktief doet me eerder denken aan een fietsende 65-plusser dan aan een kundig wetenschapper. Het aangeven van het feit dat er niet veel vrouwelijke hoogleraren zijn met drie kinderen, of vrouwen met drie kinderen die hoogleraar zijn, lijkt mij toch op een betere manier te kunnen. Voor wie dit kinnesinne vindt, raad ik ter lezing aan het boek 'De oorbellen van de minister' van Agnes Verbiest (ook een vrouwelijk hoogleraar, van wie ik trouwens de lengte niet weet), een helder boek over hoe verschillend taal wordt ingezet als het over vrouwen of mannen gaat.

    • Marieke Schreurs