Eetstoornissen (1)

In het interview met Anita Jansen (Z 18 sept.) over anorexia nervosa mis ik `t benoemen van de ernstige schade van de opvoeding in de vroege kindertijd. Want wat vertelt zo'n meisje dat aan anorexia lijdt eigenlijk? Zij vertelt, door te hongeren, wat ze in haar vroege kindertijd heeft ervaren. En ziet geen kans deze gevoelens te beleven. In haar boek `In den beginne was er opvoeding' schrijft Alice Miller: ,,In elk geval vertoont anorexia nervosa alle kenmerken van een strenge opvoeding: de meedogenloosheid, de dictatuur, het bewakingssysteem, de controle, het onbegrip voor en gebrek aan empathie met de ware behoeften van het kind.'' Dat gedragstherapie niet werkt, moge duidelijk zijn: de oorzaak van het lijden wordt in stand gehouden. Als geen inzicht wordt gegeven in hoe anorexia tot stand komt zullen deze patronen later weer op de eigen kinderen worden geprojecteerd. Elk absurd gedrag vindt namelijk zijn oorsprong in de vroege kindertijd. Daar is overtuigend wetenschappelijk bewijsmateriaal over.

    • L. Rombout