De naweeën van een oude vete

Cees van Rootselaar werd door bondscoach Bob Gonnen uit de Nederlandse basketbalploeg gezet. Maar Gonnen is tevens coach van zijn oude club Den Helder. Toeval of niet?

Zelden beleefde basketballer Cees van Rootselaar zoveel voldoening van een overwinning als afgelopen zaterdag. Met de jonge honden van Omniworld Almere versloeg Van Rootselaar het veel sterker geachte Den Helder in eigen huis. Het was voor de 33-jarige guard vooral een mentale zege op Den Helder-trainer Bob Gonnen, die hem in zijn rol als bondscoach uit het Nederlandse team had gezet. Meer nog beleefde Van Rootselaar een geslaagde wraakoefening op Piet Meijer, directeur topsport van Den Helder, met wie hij ook een zakelijk conflict heeft gehad.

De routinier van Almere vermoedt namelijk dat de oude vete met het bestuur van Den Helder hem de kop heeft gekost in het Nederlandse team. Begin augustus kreeg Van Rootselaar van Gonnen te horen dat hij na twaalf jaar niet langer in aanmerking kwam voor de nationale ploeg, omdat hij de ontwikkeling van jonge spelers zou belemmeren. ,,Ik heb de rol van mentor ook gehad onder de vorige bondscoach'', vertelt Van Rootselaar in de nieuwe sporthal in Almere. ,,Toen heb ik nooit gehoord van de jonge spelers dat ik ze in hun ontwikkeling zou hebben geremd. Daarom is dit een bullshit argument van Gonnen.''

Zijn clubcoach Jan Eggens: ,,Als Cees de jonge talenten in de weg zou staan, had ik hem bij Almere niet met ze laten werken. Een toptrainer is bovendien niet bang voor een sterke persoonlijkheid in zijn ploeg, die hoort juist zijn klankbord te zijn.'' Van Rootselaar: ,,Ik begrijp ook niet waarom Gonnen mij heeft laten vallen, want zoveel guards heeft hij niet bij het Nederlandse team. Op die positie kan Gonnen alleen beschikken over Raoul Heijnen en de onervaren Vincent Krieger, maar die jongens zijn nog geen leiders. Daarom geloof ik dat andere motieven een rol hebben gespeeld om mij niet langer te selecteren.''

Van Rootselaar kan slechts één reden verzinnen. Vorig jaar werd hij door Den Helder na veertien jaar trouwe dienst afgedankt. Zou het bestuur van die club coach Gonnen niet hebben ingefluisterd dat hij Van Rootselaar maar beter kon lozen bij het Nederlandse team? ,,Ik ben niet lekker weggegaan bij Den Helder'', vertelt Van Rootselaar. ,,Ik had aangegeven dat ik in het buitenland wilde spelen. Uitgerekend op mijn verjaardag kreeg ik een briefje van de directeur topsport, Piet Meijer, waarin ik zonder enige opgaaf van redenen werd bedankt voor bewezen diensten. Zelfs de voorzitter van de club wist van niets, maar het kwaad was al geschied.''

Rancune zou voor Meijer geen drijfveer meer moeten zijn. Volgens Van Rootselaar heeft de directeur topsport van Den Helder hem al flink laten bloeden na het faillissement van een kledingzaak, waarvan ze beiden eigenaar waren. ,,Ik breng het voor het eerst naar buiten, omdat die kwestie nu pas juridisch is opgelost'', vertelt Van Rootselaar. ,,Die kledingzaak liep niet en we raakten in de schulden. Ik was officieel directeur van de BV en onze boekhouder heeft verzuimd de juiste stukken op te sturen naar de accountant. Ons werd ondeugdelijk bestuur verweten. Maar Meijer heeft zich vervolgens schofterig gedragen door een deel van de schuld op mij te verhalen.''

Wettelijk is dat toegestaan, ontdekte Van Rootselaar. ,,Maar voor mijn gevoel heeft Meijer me gigantisch belazerd. Zo ga je toch niet om met je partner? Ik heb uiteindelijk meer dan enkele tienduizenden guldens moeten betalen. Ik heb dan ook een moeilijke tijd achter de rug. Zaterdag durfde Meijer me niet aan te kijken in Den Helder. Nadat we hadden gewonnen, liep hij snel weg. Maar Meijer komt nog een keer op mijn weg. Het kan niet anders of hij heeft met Gonnen ook over mijn positie in het Nederlandse team gesproken. Die twee zijn toch vier handen op één buik?''

Meijer wil slechts kwijt dat Van Rootselaar ,,een te simpele weergave van de werkelijkheid'' geeft. ,,Ik heb deze kwestie al twee jaar geleden afgesloten en dat Van Rootselaar een flink bedrag moest betalen, is zijn probleem. Verder geef ik op deze onzin geen commentaar.'' Zo blijft ook onduidelijk of Meijer al dan niet als souffleur van Gonnen heeft opgetreden. Pas na het vertrek van Rootselaar kwam de Israelische coach in dienst van Den Helder. Nadat Gonnen door de stichting Nederlandse Basketbal Top (NBT) werd aangesteld als parttime-bondscoach verweet het boegbeeld van de nationale ploeg én de Haarlemse basketbalweek dat hij met zijn grote ego de jeugd zou blokkeren.

Daar bleek zaterdag in het duel tussen Almere en Den Helder weinig van. ,,Na die wedstrijd heeft Gonnen me weer gebeld om het nog eens uit te leggen'', zegt Van Rootselaar. ,,Ik vond het een zwaktebod. Bijna onderdanig prees hij me de hemel in. Volgens Gonnen had Den Helder ons onderschat, dat getuigde al van weinig respect. Hij heeft iedereen van de Nederlandse selectie gesproken, behalve mij. Ik kreeg dezelfde bla bla te horen als de vorige keer. Daar heb ik geen respect voor.''

Gonnen bezwoer Van Rootselaar dat het bestuur van Den Helder geen enkele invloed heeft gehad op zijn beslissing hem buiten het team te houden, dat zich vanaf november in een poule met Israel, Bosnië, Finland, Zweden en Bulgarije moet zien te plaatsen voor het Europees kampioenschap in 2001. Zelfs mét de ervaren guard van Almere is dat - gelet op de treurige status van het nationale team - een bijna hopeloze opgave. ,,Al had ik graag willen helpen om na ruim tien jaar weer een Nederlandse ploeg op het EK te krijgen'', zegt Van Rootselaar. ,,Dat is me nu met één telefoontje afgenomen.''

Het probleem voor Gonnen is dat hij de schijn tegen heeft vanwege zijn dubbelfunctie bij Den Helder en de NBT. ,,Een pure geldkwestie'', meent Almere-coach Eggens. ,,De NBT kan geen fulltime-trainer betalen.'' Van Rootselaar, cynisch: ,,Meijer was principieel tegen de aanstelling van een clubtrainer als bondscoach. Nu komt het blijkbaar goed uit dat Gonnen die dubbelrol heeft gekregen, want Den Helder hoeft hem nu slechts zeven maanden per jaar te betalen. Maar hoe kan een bondscoach zijn internationals volgen als hij wekelijks met de spelers van zijn eigen club werkt?''

Zijn voorspelling: ,,Met deze korte termijnoplossing gooien we weer twee jaar weg in de ontwikkeling van het Nederlandse basketbal. Ik vind het bovendien een wrang idee dat Gonnen bij het nationale team voorrang wil geven aan de Nederlandse jeugd, terwijl hij die bij Den Helder geen kans geeft. Daar staan slechts buitenlanders in de basis.''