Benauwde zege rugbyers Wales

Op de openingsdag van het WK rugby is Wales bijkans bezweken onder de immense druk die het thuispubliek de ploeg heeft opgelegd. Ten overstaan van 72.500 toeschouwers bleef het gastland gisteren in het gloednieuwe Millennium Stadium in Cardiff ternauwernood op de been in het duel met het bescheiden Argentinië, 23-18. ,,We hebben nog een lange weg te gaan'', verzuchtte bondscoach Henry na de benauwde zege in groep D.

In de stromende regen ging Wales nerveus van start en al snel keek de ploeg tegen een achterstand aan, na twee rake penalty-kicks van flyhalf Quesada. Pas halverwege de eerste helft herstelde het gastland zich. Flankspeler Charvis vond een opening in de Argentijnse defensie en tekende voor de eerste try van het toernooi.

Vlak na rust vergrootte Taylor de voorsprong voor Wales, waarna de wedstrijd gelopen leek. Niets bleek minder waar, want de Argentijnen, bijgenaamd The Pumas, beten venijnig van zich af en brachten de marge in de slotfase via opnieuw vrije-trapspecialist Quesada terug tot vijf. Het eindsignaal van scheidsrechter O'Brien kwam uiteindelijk als een bevrijding voor Wales, een van de outsiders voor de eindzege.

In dezelfde poule treffen Japan en West-Samoa elkaar morgen in Wrexham. Ook in groep C werd gisteren een begin gemaakt. In het Franse Bèziers maakte het atletische Fiji korte metten met WK-debutant Namibië, 67-18. Frankrijk en Canada zijn de andere ploegen in groep C.

Morgen volgt het eerste hoogtepunt, wanneer de grootmachten Schotland en Zuid-Afrika in Edinburgh tegenover elkaar staan.