`Abeltje' van Sombogaart beste speelfilm

De verfilming van Annie M.G. Schmidts Abeltje door regisseur Ben Sombogaart heeft het Gouden Kalf voor de beste lange speelfilm van het afgelopen jaar gewonnen. De prijs, die eigenlijk bestemd is voor `de best geproduceerde film', werd in ontvangst genomen door producent Burny Bos, in gezelschap van de jonge hoofdrolspelers.

De prijs werd uitgereikt door acteurs Jeroen Krabbé en Rutger Hauer, die hun entree in de Central Studio's maakten op een Harley Davidson, net als in Soldaat van Oranje.

Ook andere kinder- en jeugdfilms vielen aan het slot van het 19de Nederlands Filmfestival in de prijzen. Timo Veltkamp en regisseur Ger Poppelaars werden de eerste bezitters van een Gouden Kalf voor beste scenario, vanwege hun originele script voor Missing Link. Madelief: Krassen in het tafelblad naar Guus Kuijers kinderboek en geregisseerd door Ineke Houtman werd bekroond met de Citroën Publieksprijs en voor de mannelijke hoofdrol van Rijk de Gooijer, voor wie dit het derde Kalf in zijn carrière was. De VPRO-kinderserie De Daltons van regisseur Rita Horst werd de verrassende winnaar van de Prijs van de Nederlandse Filmkritiek.

Meer dan één prijs kreeg ook De boekverfilming. Regisseur Eddy Terstall kreeg naar aanleiding van deze film de Grolsch Prestatieprijs van 20.000 gulden voor zijn hele oeuvre en actrice Nadja Hüpscher won het Gouden Kalf als beste actrice.

Debutant Roel Reiné won de prijs voor beste regisseur, de enige van de drie nominaties voor The Delivery die verzilverd werd. In zijn dankwoord sprak Reiné, wiens film in de pers negatief ontvangen werd, de hoop uit op `een nieuwe generatie filmrecensenten.'

Als beste lange documentaire werd aangewezen De illusie aan de macht - 1412 dagen kabinet-Den Uyl van André van der Hout en Chris Vos. De speciale juryprijs werd niet unaniem, na heftige discussies in de jury onder voorzitterschap van Ad 's-Gravesande, toegekend aan de wegens de soms pornografische inhoud controversiële Japans-Nederlandse coproductie Shabondama Elegy van Ian Kerkhof. De regisseur nam de prijs in ontvangst onder vermelding van het feit dat de straatwaarde van een Gouden Kalf 4.000 gulden bedraagt om vervolgens te proberen het voorwerp ter plekke te slijten. De Grolsch Publieksprijs van 30.000 gulden ging naar de onafhankelijke debuutfilm Lef van Ron Termaat.

De 19de editie van het Nederlands Filmfestival trok 62.000 bezoekers, niet meer of minder dan het voorafgaande jaar. Doordat een deel van het bezoek werd gehaald uit schoolvoorstellingen, nam de recette enigszins af. Als verklaringen voor deze onverwachte terugloop variëren van een weinig aansprekende competitieprogramma tot de weersomstandigheden.

De slotavond van het festival was tegelijkertijd de laatste werkdag van scheidend directeur Jacques van Heijningen en de eerste werkdag van zijn opvolger Michiel Berkel. In zijn maiden speech wierp hij zichzelf op als brievenbus, waarin de Nederlandse filmwereld vooral suggesties moet deponeren voor een nóg beter festival en dankte Berkel zijn voorganger, die door de Utrechtse wethouder van cultuur onderscheiden werd met een speld van verdienste.

    • Hans Beerekamp