Wissel Machlas overschaduwt zege van Ajax

De drie Nederlandse deelnemers aan het UEFA-Cuptoernooi hebben alle de tweede ronde bereikt van het Europese bekertoernooi. De loting koppelde Ajax vanmiddag in Genève aan Hapoel Haifa uit Israel. De Amsterdammers spelen eerst een uitwedstrijd. Vitesse treft RC Lens (uit), Roda JC speelt tegen VfL Wolfsburg (thuis). Alle duels staan voor donderdag 21 oktober op het programma.

Ajax drong gisteren door tot de tweede ronde ten koste van het Slowaakse Dukla Banska Bystrica. Twee weken na de 6-1 overwinning op eigen veld won de ploeg van trainer Wouters de return met 3-1. De Amsterdamse doelpunten kwamen op naam van Arveladze, Bobson en Laudrup.

Arveladze, lange tijd veroordeeld tot een plaats op de bank, viel na een half uur in voor de opnieuw stuntelende Nikos Machlas. De Griekse aanvaller, deze zomer voor een recordbedrag van 19 miljoen gulden overgenomen van Vitesse, beschouwde de vroege wissel als een vernedering. Volgens Wouters moet de spits, die in de competitie tot dusverre slechts één keer scoorde, de hand in eigen boezem steken.

Het excuus dat hij weinig wordt aangespeeld en geen steun zou hebben van het middenveld, wuift hij weg. ,,Machlas moet naar z'n eigen prestaties kijken en die zijn slecht. Zijn balaanname was niet goed, de voortzetting evenmin en hij kon de bal niet vasthouden. Met Arveladze in de ploeg ging het voorin beduidend beter.''

Het grootste probleem van Machlas is volgens Wouters de omschakeling van de speelwijze van Vitesse naar die van Ajax. ,,Bij Vitesse moest hij gewoon zijn goals maken, maar bij ons moet hij ook meevoetballen.'' Komende zondag speelt Ajax uit tegen Willem II en Wouters liet in bedekte termen weten dat Machlas niet zal spelen. ,,Ik kijk ook naar spelers die wel functioneren. En Arveladze doet het de laatste tijd goed.''

Ondanks de zege leverde Ajax een wanprestatie in Slowakije. De Amsterdammers speelden ronduit lamlendig, in een zeer laag tempo, leden veel balverlies en bijna elke combinatie mislukte. Het was ontluisterend te zien dat Ajax, nog niet zo gek lang geleden een onverslaanbare ploeg in Europa, achter het nietige Banska aanliep en voortdurend onder druk stond. Een ploeg van een hoger niveau had het gestuntel van Ajax ongenadig afgestraft.

Wouters zei na afloop: ,,De eerste helft was bar slecht. Ajax begon veel te slap. In de tweede helft hebben wij controle over de wedstrijd genomen.'' Enig lichtpuntje voor Wouters was het goede spel van de jonge talenten Bobson, Kanu en Chivu. De andere spelers lieten het massaal afweten. Wouters is nu ruim drie maanden bezig met het nieuwe Ajax, maar nog altijd valt weinig vooruitgang te bespeuren. Dat baart de beleidsbepalers binnen Ajax grote zorgen. Het voetbal is niet overtuigend en de spelers stralen weinig spelvreugde uit. Wouters verliest langzaam maar zeker ook zijn geduld, maar misschien wordt het tijd dat hij eens in de spiegel kijkt.

Vitesse-trainer Herbert Neumann wilde gisteravond in de Europese return tegen de Portugese tweedeklasser Beira Mar winnen en het publiek vermaken. Het kwam er niet van. De Arnhemse ploeg kwam in het Gelredome niet verder dan een povere 0-0. Het zouteloze gelijkspel was na de onverdiende counterzege, twee weken geleden in Aveiro (1-2), niettemin voldoende voor een plaats in de tweede ronde. ,,Dit was gewoon heel slecht'', erkende Neumann na afloop. ,,We misten de wilskracht om Beira Mar goed te bestrijden. Afgezien van doelman Jevric speelde iedereen ver onder zijn normale niveau.''

Vitesse was in de eerste helft nauwelijks gevaarlijk. De Arnhemse ploeg was, in tegenstelling tot Beira Mar, niet agressief genoeg in persoonlijke duels. Bovendien leed de thuisclub in de opbouw veel te vaak balverlies. Mede daardoor kwamen de spitsen Van Hooijdonk en Sikora nauwelijks in het spel voor.

Na de pauze toonde Vitesse weinig tot geen verbetering. Het spel bleef lauw en plichtmatig. In het laatste half uur zakte de thuisploeg nog dieper weg, maar Beira Mar bleek te zwak om de wedstrijd naar zich toe te trekken. Het eindsignaal van Beck kwam voor Vitesse, dat na de rust slechts één kans afdwong, als een bevrijding.

Roda JC kon als enige Nederlandse ploeg het veld met opgeheven hoofd verlaten. De ploeg uit Kerkrade versloeg Shaktor Donetsk uit de Oekraïne eenvoudig met 3-1, dankzij doelpunten van Tchoutang, Van der Luer en Van Dessel. Roda JC had het thuisduel al met 2-0 gewonnen. Arno Doomernik moest het veld na twee gele kaarten vroegtijdig verlaten en mist in ieder geval de eerste wedstrijd van de tweede ronde. Trainer Sef Vergoossen kan dan hoogstwaarschijnlijk wel beschikken over verdediger Regillio Vrede, die voldoende is hersteld van nekkramp en een bijkomende buikspierblessure.

Voor Vergoossen was het een fraai debuut als trainer in het Europese bekervoetbal. De belangrijkste conclusie van de overwinning op Shaktor Donetsk was de mentale groei die zijn ploeg in de dagen in de Oekraïne heeft doorgemaakt. ,,De ploeg is ontzettend naar elkaar toe gegroeid'', oordeelde de coach. ,,De spelers hebben een prima prestatie geleverd.''

Shaktor Donetsk heeft onmiddellijk na de nederlaag maatregelen genomen. Het bestuur ontsloeg trainer Anatoli Bisjovets ontslagen. Voor Shaktor was het pas de tweede thuisnederlaag in de clubhistorie. Bisjovets was eerder onder meer coach van Dynamo Kiev, Zuid-Korea en het Gemenebest van Onafhankelijke Staten.

Roda doorstond de armzalige omstandigheden in Donetsk goed, meende Vergoossen naderhand. De Nederlandse ploeg kon tegen het einde van het duel zelfs rekenen op verbale steun van het thuispubliek. Terwijl de eigen spelers massaal werden uitgefloten, kregen de Limburgse spelers applaus bij het instappen van de bus.