Wespen, kwallen en kinderen

In deze krant vullen schrijvers voor volwassenen, zoals Rudy Kousbroek en Martin Bril, de kinderpagina. Het lijkt me niet simpel want het vergt aanpassing in stijl, woordgebruik en uitleg. Wim Köhler, goed thuis in de onderwereld van genetica en moleculaire biologie, heeft nu een bundel gemaakt van zijn stukjes op die pagina voor groep acht van de basisschool. Dat is een leeftijd waarin graag wordt gelezen en ook de nieuwsgierigheid van kinderen naar de functies van het eigen lijf groeit. Mijn kleinkinderen hebben een aanzienlijke fascinatie met wat zij `lidtekens' noemen, alle schrammen, builen en pukkels die zich door mijn Micky Mouse-pleisters uitstekend laten genezen.

Köhlers boek gaat over het alledaagse, over groeien en eten, ziek zijn door onzichtbare indringers, beestjes als wormen, wespen, kwallen of teken, astma, hooikoorts en buikpijn. De huid met puistjes en jeuk, schimmels en blaren, blauwe plekken en zonverbranding heeft royale aandacht maar ook het sportletsel, angstig dromen, slaapwandelen en gebitsregulering. Het gaat om duidelijke begrippen als zwemmen in poepwater, racekak, opvliegers uit je achterste, puistjes van pubers, griep van varkens en de oorwurm. Er zijn aardige tekeningen van Bert Cornelius en een goede indeling maakt het zoeken naar informatie gemakkelijk.

De proef op de som levert natuurlijk de gebruiker. Ik heb het boek twee weken uitgeleend aan mijn buurtjes Lex (11), Eefje (11) en Hanneke (15). De laatste acht zich wat kennis betreft verre boven de inhoud verheven, de andere twee lazen het goed en waren zeer tevreden met de methode om je uiteindelijke lichaamslengte uit te rekenen en hebben in hun klas de methode gedemonstreerd. De stukken over spijsvertering (de poepfabriek), puistjes, wratten en fietsen op pindakaas (sportvoeding) genoten grote waardering evenals geboren worden en slaapwandelen, iets wat ze beiden hadden meegemaakt. Het klonen werd moeilijk gevonden, net als aids, maar je betrekt zo'n boek natuurlijk vooral op wat je kent of hebt meegemaakt en wie geen bril of beugel heeft laat die onderwerpen liggen. Het is een bruikbaar en leesbaar boek getuige het feit dat mijn mederecensenten het graag van me willen ontvangen voor de eigen boekenkast.

Wim Köhler: De Medicijnman. Wat je wilt weten over je lijf.

Leopold, 172 blz. ƒ34,90

    • A.J. Dunning