Werkgevers in Frankrijk gaan actie voeren

De Franse werkgevers hebben er genoeg van en komen in actie. Maandag komen zij massaal bij elkaar in Parijs om te demonstreren tegen de verplichte 35-urige werkweek. Dinsdag wordt het wetsontwerp behandeld dat die verkorte werkweek regelt.

Werkgeversvoorzitter Ernest-Antoine Seillière is ook niet bereid meer te onderhandelen over de 35-urige werkweek, verklaart hij vandaag in het dagblad La Croix. ,,Men heeft het sociaal overleg op centraal niveau een zware slag toegebracht door de 35-urige werkweek te willen opleggen. Wij onderhandelen niet centraal met de bonden in een land waar de wetgever alles tot in alle details wil regelen.'' Per branche wil Seillière's Mouvement des Entreprises Françaises (Medef) nu zien wat er te redden valt.

Maandag worden zeker 10.000 werkgevers in Parijs verwacht. Het zijn vooral de kleine en middelgrote bedrijven die de grootste moeite hebben met de 35-urige werkweek. De grote bedrijven hebben in veel gevallen akkoorden afgesloten die hen in staat stellen personeel flexibeler in te zetten, waarbij de arbeidstijd eerder per jaar dan per week wordt berekend. De kleinere bedrijven hebben veel minder speelruimte; zij worden geconfronteerd met tien procent verhoging van de kosten, want de 35-urige werkweek moet in principe betaald worden alsof de werknemers nog 39 uur in de week werken.

Ernest-Antoine Seillière reageert vandaag in La Croix bitter op de toespraak die minister-president Lionel Jospin maandag voor zijn partijgenoten in Straatsburg hield. Daarin stuurde hij het regeringsbeleid links bij.

Aanleiding was het massaontslag (met financiële steun van de staat) dat bandenmaker Michelin aankondigde na een winststijging van twintig procent. Jospin zei daarvan eerst dat de regering er helaas niets tegen kon doen. Maandag rectificeerde hij dat door financiële sancties te stellen voor bedrijven die veel gebruik maken van tijdelijk of parttime werk of op grote schaal ontslaan in goede tijden.

Seillière vandaag in La Croix: ,,Bedrijven die het kennelijk moeilijk hebben op hun markt krijgen dus ook nog straf. Dat is het tegendeel van wat je moet doen. Bedrijven die inkrimpen doen dat omdat ze niet anders kunnen. Hogere premies, beschuldigingen, dreigementen, dat is de manier waarop men in dit land de politieke situatie redt, in tegenstelling tot alle andere democratieën waar men een dialoog met de werkgevers zoekt. Als toppunt van onze verkettering zie ik dat zelfs partijen die deel uitmaken van de regeringscoalitie (de communisten, red.) mee de straat op gaan tegen het bedrijfsleven.''

Minister Martine Aubry (Sociale Zaken) heeft de werkgevers woensdag uitgenodigd tot open overleg over modaliteiten van de wet op de 35-urige werkweek. De Medef gaat voorlopig eerst maar eens zelf demonstreren. ,,Wij willen eindelijk gehoord worden'', aldus Ernest-Antoine Seillière.

    • Marc Chavannes