Wereldnieuws

SPION – Na alle toestanden rond de voogdij van haar kind laat de Italiaanse voormalige pornoster en huidig parlementslid Cicciolina eindelijk weer eens van zich horen. Zondag onthulde Cicciolina alias Ilona Staller in een televisie-interview dat ze tijdens haar jeugd in Hongarije als spionne fungeerde voor de communistische partij. Ze werkte in een hotel toen ze werd gerecruteerd. ,,Drie goedgeklede mannen benaderden me op een dag'', zo vertelde de 47-jarige, ,,ze vroegen me of ik meer geld wilde verdienen en ik zei ja.'' Ze kreeg vervolgens geen speciale training, maar hoorde slechts welke hotelgasten ze wat moest vragen. Of er ook lichamelijk contact bij kwam kijken, werd niet duidelijk uit het interview. Ook bleef in het vage wat de verdiensten waren en of ze werkelijk staatsgeheimen heeft weten te ontfutselen. Wel bekend is dat Staller spionne bleef totdat ze enkele jaren later naar Italië emigreerde.

VERLOREN – De uitgever van Blvd zei twee weken geleden al in Wereldnieuws dat hij zich niet kon voorstellen dat Adam Curry en Patricia Paay de rechtszaak tegen het blad zouden winnen. Het showbizzkoppel eiste honderduizend gulden voorschot op een schadevergoeding omdat hun Amsterdamse woonadres in Blvd werd vermeld en hierdoor overlast werd veroorzaakt.

De voorspelling van de uitgever is uitgekomen. De rechtbank vindt dat onvoldoende aannemelijk is gemaakt dat die publicatie voor overlast heeft gezorgd. Het pand was al uitgebreid in de media geweest wegens conflicten tussen de vorige eigenaar Jakob Sietsema en omwonenden – onder meer in het Vpro-programma Buren. Bovendien vallen Curry en Paay onder de categorie `bekende Nederlanders', aldus de rechter, en moeten ze meer aandacht kunnen verdragen. `The big hair couple' ontvangt in plaats van een ton schadevergoeding een rekening voor de proceskosten.

FRAUDE – Ook televisiemaker en grondlegger van sekslijnen Menno Buch had pech op het juridische vlak. Hij werd dinsdag veroordeeld tot zes maanden onvoorwaardelijke celstraf. De rechtbank in Rotterdam achtte bewezen dat Buch, die eerder al schuld bekende, zich in het begin van de jaren negentig heeft schuldig gemaakt aan miljoenenfraude met telefoonseksbedrijven. Het openbaar ministerie eiste 24 maanden celstraf, waarvan acht maanden voorwaardelijk. De maker van het controversiële Seks voor de Buch kan de opgelegde straf omzetten in zes maanden dienstverlening, wat inhoudt dat er na aftrek van voorarrest 230 uur overblijft.

KNOK – Durft in Nederland bijna niemand meer in te grijpen tijdens een gevecht op straat, een enkele buitenlandse beroemdheid is nog wel zo dapper. Zoals acteur John Malkovich (Dangerous Liaisons, The Sheltering Sky). Toen de 46-jarige acteur in Madrid twee chauffeurs passeerde die knok hadden, aarzelde hij geen moment ze uit elkaar te halen. Hij vertelde later aan reporters zich wel vaker met gevechten te bemoeien. Vooral in Engeland had hij er al flink wat gesust, zo sprak hij trots. En daar zijn de knokpartijen volgens Malkovich nog veel erger, want ,,mensen vechten er totdat de dood erop volgt.'' Omstanders in Madrid die Malkovich herkenden applaudisseerden dolenthousiast.

WALGELIJK – De Amerikaanse basketballer Dennis Rodman wordt beschuldigd van seksueel misbruik van een vrouw. Het verhaal gaat dat de vrouw, die anoniem wil blijven, door Rodman en een vriend in een nachtclub werd uitgenodigd voor een feestje, maar dat ze bij aankomst alleen met hen bleek te zijn. Rodman ontkleedde zich tot op zijn onderbroek en streelde haar benen. De anonieme vrouw noemde Rodman `walgelijk', waarop hij snel met zijn hand onder haar rokje ging. Net op dat moment kwamen er zeven politieagenten binnen die door de verloofde van de vrouw waren ingelicht. De vrouw had hem vanuit het toilet noodkreten gestuurd via haar gsm. Rodman werd al eerder aangeklaagd wegens ongewenste intimiteiten.

Samenstelling: Lukas Keijser