Waar is de Baantjer-fanclub?

Leden van de Derrick-fanclub hier te lande ontvingen enige jaren geleden een foto van Horst (`Derrick') Tappert en diens kompaan Harry Klein. De foto kwam bovenop de regelmatige toezending van het fanclub-blad met nieuws over Derrick, uitzenddata en quizvragen zoals: `In welke aflevering speelde een hond de hoofdrol'? Het aantrekkelijke van Derrick was dat zelfs verstokte crimibeten – dat zijn zij die tijdens een aflevering van een crimi de telefoon ernaast leggen omdat zij niet gebeld willen worden uit angst de plot te missen en dus ook de rest – reikhalzend konden uitzien naar weer een aflevering.

Want anders dan bijvoorbeeld Tatort, waar de kijker pas na een kwartier iets van een plot meent te kunnen ontwaren, duurde het bij Derrick allemaal niet zo lang en hoefde de telefoon er dus niet zo lang naast te liggen.

Bij mijn weten bestaat in Nederland geen Baantjer-fanclub. Dat is een beetje raar want sinds RTL4 de serie voor het eerst op de buis bracht, kan hij zich verheugen in een grote populariteit. En niet zonder reden. Piet Römer ís natuurlijk niet de legendarische rechercheur van het Amsterdamse bureau Warmoesstraat – elk mens is uniek, zou de even legendarische Amsterdamse pater Van Kilsdonk zeggen – maar Römer (De Cock) is wel zo'n goede acteur dat hij Baantjer zou kunnen zijn. Hij `zet hem overtuigend neer', heet dat geloof ik in toneelkringen.

RTL4 is jarig en daarom trakteert de omroep de kijkers op een Baantjer-speelfilm: `De Cock en de wraak zonder einde' die vanavond wordt uitgezonden. De Cocks collega De Beer, bezig met een boek over onopgeloste zaken, wordt tijdens een woeste achtervolging in zijn auto vermoord. Zijn dochtertje komt er heelhuids vanaf maar De Cock neemt haar uit voorzorg onder zijn hoede want hij heeft een voorgevoel dat zij haar leven niet zeker is.

Een gevoel dat bij de kijker wordt versterkt wanneer de buurman (goed en eng gespeeld door Peter Faber) ten tonele verschijnt. Wanneer ook nog drie, door haat getekende leden van de stichting `Vrienden van Malang' het scherm vullen, weet de kijker: dit zit bepaald niet goed. Zij delen een gruwelijk geheim. Ze worden verteerd door gevoelens van wraak.

Op het eerste gezicht lijkt hun `assistent' Erwin Raven, in tegenstelling tot die enge buurman, op niets wat hij uiteindelijk wèl blijkt te zijn. Raven stuurt De Cock en diens kompaan alle richtingen op - behalve de enig juiste.

Zoals het een goede crimi betaamt, zit ook in deze de vaart er behoorlijk in. De muziek mag er eveneens wezen – dat geldt trouwens voor de hele cast. Nog een keer zo'n film, en de Baantjer-fanclub is een feit.

Baantjer, de Film: De Cock en de Wraak zonder Einde, RTL4, 20.30-22.00u.