`VS wijzigen hun Kosovo-beleid niet'

De Amerikaanse regering blijft tegen de onafhankelijkheid van Kosovo, al wil ze die niet uitsluiten als definitieve oplossing van het probleem.

Dat zei gisteren Sandy Berger, de veiligheidsadviseur van president Clinton, in een reactie op berichten in de media als zou de Amerikaanse regering tot de conclusie zijn gekomen dat de onafhankelijkheid van Kosovo op de lange termijn onvermijdelijk is. Volgens The Washington Post bestaan er bij Berger ,,aarzelingen'' over de onafhankelijkheid van Kosovo, maar is men bij de Amerikaanse ministeries van Defensie en Buitenlandse Zaken inmiddels overtuigd van de onvermijdelijkheid van die onafhankelijkheid.

Berger sprak tijdens een toespraak echter tegen dat het Amerikaanse beleid is bijgesteld. ,,We steunen een onafhankelijk Kosovo niet'', zei hij. De VS koesteren volgens Berger ernstige twijfels over de levensvatbaarheid van een onafhankelijk Kosovo en over de gevolgen van de onafhankelijkheid voor de stabiliteit op de Balkan.

Hij voegde daar echter aan toe dat de beslissing over de uiteindelijke status van Kosovo moet worden bepaald ,,door de mensen die er wonen en door de internationale gemeenschap''. Die status moet geen ,,obsessie'' worden, omdat dit de wederopbouw en de democratisering van Kosovo zou verstoren, aldus Berger. De uiteindelijke status van Kosovo zal afhangen van ,,gebeurtenissen die we niet kunnen voorspellen'', zoals de vraag hoe de democratisering van Servië verloopt en het integratieproces op de Balkan.

Berger zei een verdeling van Kosovo uit te sluiten: ,,Sommige mensen willen Kosovo verdelen in afzonderlijke zones. Maar verdeling leidt tot een ramp. Het laatste wat de Balkan nodig heeft is balkanisering.'' (Reuters)