Van Dam legt schuld van celstraf bij BuZa

Hans van Dam, die in India zeven jaar gevangenisstraf heeft uitgezeten voor het bezit van anderhalve kilo hasj, wil een schadevergoeding van Buitenlandse Zaken. Hij en zijn raadsman verwijten het ministerie en vooral de Nederlandse consul nalatigheid. Van Dam kreeg eind vorig jaar in hoger beroep vrijspraak en concludeert hieruit dat hij jaren ten onrechte in de cel heeft gezeten. Een woordvoerder van het ministerie heeft hier ,,met lichte verbazing'' op gereageerd.

Van Dam maakte zijn actie vanmorgen in het Haagse perscentrum Nieuwspoort bekend bij de presentatie van het boek `Zeven jaar hel; Hans van Dam in India'. Het is geschreven door de maatschappelijk werker M. Spoor, een zus van gevangenisdominee J. Spoor, die Van Dam bezocht in de Indiase gevangenis. De dominee speelde ook een rol bij het in de publiciteit brengen van de erbarmelijke omstandigheden waarin Van Dam verkeerde.

De nu 45-jarige Nederlander werd gearresteerd nadat in zijn hotelkamer hasj was gevonden. Een rechter in Madras veroordeelde hem in 1992 tot tien jaar cel met dwangarbeid. In 1998 kreeg Van Dam gratie en korte tijd later volgde uitspraak in hoger beroep. Het opmerkelijke vonnis is vandaag voor het eerst in de publiciteit gebracht. Het gerechtshof oordeelde dat de gewone rechter de wettelijke voorschriften had geschonden, dat tevens sprake was van corruptie en sprak Van Dam vrij.

In de gevangenis werd hij gebeten door een slang, pijnstillende injecties gebeurden met vuile naalden met als gevolg een HIV-infectie. Voor de gevolgen van de slangenbeet is Van Dam nog steeds onder behandeling. Zijn boek is een aanklacht tegen de houding van Buitenlandse Zaken. Dat heeft zich volgens auteur Spoor in de zaak-Van Dam onverschillig getoond en hem aan zijn lot overgelaten. Van Dam had jaren eerder vrij kunnen zijn als Buitenlandse Zaken op tijd aandacht voor hem had gehad, stelt Spoor. Volgens Buitenlandse Zaken heeft hij minister Van Aartsen nog niet zo lang geleden persoonlijk bedankt voor de inspanningen van diverse ambtenaren tijdens de zeven jaar cel.