Tamara (15): Sparen voor vakantie

Tamara Gang (15) werkt tijdens de weekeinden bij het restaurant Pasta e Basta in Rotterdam. Per maand heeft Tamara zeshonderd gulden te besteden. Ze probeert per maand vijfhonderd gulden te sparen.

,,Op dit moment voel ik me rijk. Vorig jaar had ik echt een geldprobleem, maar nu kan ik eigenlijk alles kopen wat ik wil. Ik werk alleen op zaterdag en zondag, bij het restaurant Pasta e Basta. Het betaalt goed, negen gulden per uur. Ik werk zo'n zes uur per dag en krijg per weekeinde wel zo'n dertig gulden fooi.

,,Van mijn moeder krijg ik zestig gulden zakgeld in de week. In de weekeinden doe ik ook aan hockey en dat is goed te combineren met mijn werk. Met school gaat het tot nu toe ook goed.

,,Ik probeer vijfhonderd gulden in de maand te sparen voor mijn zomer- en wintersportvakanties. De rest gaat op aan sigaretten – ik rook een pakje per dag –, haarfrutsels, sieraadjes en make-up. Ik krijg bijna al mijn kleding van mijn moeder, maar soms moet ik er aan meebetalen.

,,Na de havo wil ik naar de hotelschool en daarna naar Frankrijk. De mensen genieten daar echt, ze hebben er heerlijke wijn en een mooie taal. De Fransen zijn ook heel chic, dat trekt me aan.''