Rechtszaak tegen museum in Brooklyn

Het New-Yorkse gemeentebestuur heeft gisteren een rechtszaak aangespannen tegen het Brooklyn Museum of Art uit protest tegen de omstreden tentoonstelling van hedendaagse Britse kunst uit de collectie van Charles Saatchi.

Eerder al dreigde de burgemeester van New York, de katholieke republikein Rudolph Giuliani, met het terugtrekken van zeven miljoen dollar aan subsidiegelden, bestemd voor het museum. Daarop kondigde het museum aan de burgemeester voor de rechter te slepen omdat hij de vrijheid van meningsuiting, vastgelegd in de grondwet, geweld zou aandoen.

De controverse draait om de expositie Sensation: Young British Artists from the Saatchi Collection, die in 1997 in Engeland al voor opschudding zorgde. Burgemeester Giuliani en enkele katholieke organisaties ergeren zich vooral aan een met olifantenmest en pornoplaatjes bewerkt portret van een zwarte Maagd Maria, een werk van de katholieke kunstenaar Chris Ofili. Museumdirecteur Arnold L. Lehman verdedigde het materiaalgebruik door erop te wijzen dat dierenmest in sommige Afrikaanse culturen vereerd wordt.

De gemeente spant het proces niet aan op grond van inhoudelijke bezwaren tegen de tentoonstelling. Zij stelt dat het museum de wet van de staat New York en het huurcontract voor het museumgebouw schendt, door een speciale toegangsprijs te vragen en de `commerciële belangen' te bevorderen van Charles Saatchi, de eigenaar van de tentoongestelde werken. Wel wordt door de gemeente hieraan toegevoegd dat de werken `beledigend zijn voor belangrijke delen van het publiek'.

Het Brooklyn Museum of Art heeft laten weten dat Sensation zaterdag zoals gepland gewoon opengaat. De Catholic Leaugue wil dan vijfhonderd kotszakken uitreiken aan de eerste vijfhonderd bezoekers. Voor de zekerheid werd gisteren een plexiglas plaat voor het portret van de zwarte maagd geplaatst. Op dezelfde dag werd de zich kunstenaar noemende Scoot LoBaido opgepakt door de politie omdat hij handenvol paardemest tegen de voorgevel van het museum wierp. ,,Dit is een creatieve uiting'', schreeuwde LoBaido terwijl hij werd weggevoerd.