Ramsj

Angelo Ciavarella (e.a.):

The 'Cimelio' van Bodoni.

Gebonden, Valdonega 1991, van ƒ479,– voor ƒ119,-. Steven Sterk Utrecht.

Schitterend boek over de Italiaanse letterontwerper en boekdrukker Giambattista Bodoni (1740-1813). Het gaat om twee delen in groot formaat in een cassette. In het eerste deel zijn enkele essays over leven en werk van Bodoni samengebracht.

Deel twee bevat een fotomechanische herdruk van het boek waarin Bodoni de naar hem genoemde letter presenteerde. Beeldschoon uitgegeven in een oplage van slechts vierhonderd exemplaren.

Yigael Yadin: Masada.

Paperback, Phoenix Illustrated 1966,

van ƒ45,50 voor ƒ27,50.

De Boekenmarkt Den Haag.

Paperbackeditie van een bekend boek uit 1966 van de Israëlische oorlogsheld met het ooglapje. Als archeoloog leidde Yadin de opgravingen bij Masada, de paleisburcht die bij de joodse opstand tegen de Romeinen het laatste bolwerk van de opstandelingen was. Uiteindelijk pleegden zo'n 960 opstandelingen zelfmoord.

In Jewish Itineraries, een verzorgd uitgegeven reisgids, wordt het joodse cultuurgoed beschreven zoals dat in Venetië en omgeving te zien is (van ƒ47,60 voor ƒ12.90 bij Donner in Rotterdam).

C.A. Luchinat: The Chapel of the Magi. Gebonden, Thames and Hudson 1993, van ƒ236,- voor ƒ79,50.

Premsela Amsterdam.

Dik prachtboek over de fresco's van Benozzo Gozzoli in de kapel van het Palazzo Medici-Riccardi in Florence. Gozzoli maakte die fresco's tussen 1459 en 1461. Ze lopen over alle wanden door en stellen de `Optocht van de drie koningen' voor. Het boek, dat grotendeels uit platen bestaat, bevat enorme uitvergrotingen van details met korte beschrijvingen.

Voor een bredere cultuurhistorische geschiedenis van Florence ligt bij Steven Sterk in Utrecht en bij Donner in Rotterdam Florence. A Portrait van Michael Levey (van ƒ59,90 voor ƒ29,95).

Machado de Assis: Dom Cusmarro. Gebonden, OUP 1997, van ƒ59,75 voor ƒ19,35. Boekhandel Roelants Nijmegen.

Engelse vertaling van de bekendste roman van de Braziliaanse schrijver Machado de Assis (1839-1908). Ook diens The posthumous memoirs of Bras Cubas is afgeprijsd tot ƒ19,35. De visie van De Assis op mens en wereld is pessimistisch, maar hij kon geestig schrijven. Zijn romans behoren volgens sommigen tot het beste dat ooit in het Portugees is geschreven.

Paul Johnson: The Papacy. Paperback, Phoenix 1997, van ƒ64,30 voor ƒ29,95. Nayler & Co Den Haag.

Groot boek met veel plaatjes over het pausdom. De Britse historicus Paul Johnson schreef alleen het voor- en nawoord, maar zijn naam staat in koeienletters op het omslag omdat hij beroemder is dan de tien andere deskundigen die meewerkten. Het boek is chronologisch van opzet: van Petrus tot de pausen van de 20ste eeuw. Staan een paar prachtige afbeeldingen in.

Roelof van Gelder:

Het Arcimboldo-effect

Paperback, De Prom z.j., van ƒ34,90 voor ƒ12,50. Steven Sterk Utrecht.

Bundeling van twintig stukken over schilderkunst, architectuur en literatuur. Aan bod komen onder meer Palladio, Vincent van Gogh, Kirchner en Arcimboldo. Laatstgenoemde werd beroemd met portretten die zijn samengesteld uit fruit, bloemen, boeken en dieren. Zijn werk had veel invloed op andere kunstenaars: het Arcimboldo-effect. De hoofdstukken zijn gebaseerd op artikelen die eerder verschenen in deze krant.

Hans Ferrée: De fluwelen verleiding. Paperback, Fontein/ Roularta 1996,

van ƒ34,90 voor ƒ12,50.

Steven Sterk Utrecht.

Rijk geïllustreerd boekje over de toepassing en de geschiedenis van het fluweel. Ferrée schrijft over koninklijk fluweel, fluweel in de mode en in de erotiek. Het boekje is uitgevoerd met een fluwelen omslag – wat het ook voor boekbandverzamelaars bijzonder maakt. Besluit met `Het oneigenlijke fluweelalfabet': korte itempjes die iets met fluweel te maken hebben.

Erik Bindervoet, Robbert-Jan Henkes: Arthur Schopenhauer. Paperback, Wereldbibliotheek 1996, van ƒ29,50 voor ƒ9,95. Scheltema en Het Martyrium Amsterdam.

Schopenhauer (1788-1860) wordt vaak gezien als reactionair, Hegelrivaal, vrouwenhater en misantroop. Ten onrechte, vinden Bindervoet en Henkes. Zij laten zien dat veel anekdotes apocrief zijn en richten zich vervolgens op de betekenis van Schopenhauers voornaamste werk: Die Welt als Wille und Vorstellung. Combinatie van een biografie plus een catalogus van misvattingen. Met tekeningen van Erik Bindervoet.

William Styron: Dag van de liefde. Gebonden, De Geus 1993, van ƒ37,50 voor ƒ9,95. Het Martyrium Amsterdam, Boekhandel Roelants Nijmegen.

Aantrekkelijk uitgegeven bundeling van drie novellen die teruggaan op belangrijke jeugdervaringen van de Amerikaanse journalist en schrijver Styron. Styron, die vooral bekend werd met Sophie's choice, schrijft over de oorlog in de Stille Oceaan, over de dood van zijn moeder en over het sterfbed van een zwarte ex-slaaf. In die verhalen is hij tien, dertien en twintig. De New York Times vond het boek `hartverscheurend'.

,,Je reist nogal veel.'