Pas verschenen

Jan Brokken, Jungle Rudy.

Atlas, 270 blz. ƒ39,90

Jan Brokken volgde het spoor van de in Den Haag – uit een van oorsprong Italiaanse familie – geboren Rudy Truffino. Op jeugdige leeftijd trok hij weg uit Nederland en kwam uiteindelijk terecht in Venezuela, waar hij tot zijn dood (1994) in een kampement in het gebied van de Pemón-indianen verbleef.

Herman Brusselmans:

Uitgeverij Guggenheimer. Prometheus, 317 blz. ƒ34,90

Het derde boek over Guggenheimer, protagonist uit De terugkeer van Bonanza (1994) Guggenheimer wast witter (1996) waarin hij respectievelijk als televisieproducent en reclamemaker zijn geluk beproefde. In zijn nieuwste roman is Brusselmans' held hoofd van een uitgeverij, met maar één doel voor ogen: drie boeken uit zijn fonds op nummer één, twee en drie in de Vlaamse toptien te veroveren.

Elizabeth George: Wie zonder zonde is (In Pursuit of the Proper Sinner). Vert. Rie Neehus, A.W. Bruna, 536 blz. ƒ45,-

Tiende deel in een detectivereeks van Elizabeth George met als hoofdpersonen sergeant Barbara Havers en inspecteur Thomas Lynley. Beiden werken aan een zaak waarbij in het bergachtige Peak-district de lijken van een rechtenstudente en een onbekende jongeman op een prehistorische offerplaats zijn gevonden. `Het onwaarschijnlijke duo is een gouden greep: de ontwikkeling van de verhouding tussen de lower working-class Havers en haar baas, de door en door beschaafde, adellijke Lynley, is zowel komisch als roerend.' (Jolande Withuis, Boeken 3-9-99).

Piet Meeuse: Oud nieuws.

De Bezige Bij, 285 blz. ƒ49,90

Essaybundel van Piet Meeuse met als rode draad de vraag wat geloof, magie en verbeelding met elkaar te maken hebben en welke geheimen er schuilgaan achter typisch menselijke bezigheden als vertellen en lezen. De meeste essays zijn bewerkingen van artikelen die in literaire tijdschriften of kranten verschenen.

Lydia Rood: Nframa, zwarte ster. Prometheus, 235 blz. ƒ29,90

In de nieuwe roman van Lydia Rood droomt een zestienjarige Ghanese jongen ervan een groot voetballer te worden. Hij wil naar Europa om daar rijkdom en roem te vergaren.

Patrick de Rynck: Het ei van Helena. Avonturen met Griekse Godinnen. Davidsfonds/Clauwaert i.s.m. Aristos. 186 blz. ƒ24,90

Vierendertig levensverhalen vervat in negenenvijftig avonturen van oud-Griekse vrouwen van wie de naam met een A begint (met uitzondering van Helena): Alkmene, Ariadne, Andromache en vele anderen. Met het leven van Helena als leidraad.

Jan Siebelink: Mijn leven met Tikker. Meulenhoff, 207 blz. ƒ34,90

`Zijn blik was doordringender, intenser dan ooit. Ik gaf een kusje op zijn kop. Nog een. Zijn warme kop. ``Ja hoe moet dat nou, hondje?''' Autobiografie waarin Jan Siebelink de veertien jaren beschrijft die hij deelde met zijn hazewindhond.

Geluk dat kan wel jaren duren. Prometheus, 142 blz. ƒ19,90

Hans Warren en Mario Molegraaf verzamelden honderd Nederlandse en Vlaamse gedichten over het huwelijk.

NON FICTIE

Francis Fukuyama: Het einde van de geschiedenis en de laatste mens. Contact, 428 blz. ƒ30,-

Fukuyama's bestseller (vierde Nederlandse druk) is een van de eerste vier deeltjes in de reeks `Olympus' van uitgeverij Contact. De reeks moet eerder gepubliceerde, hoogwaardige non-fictie voor een breder publiek toegankelijk maken. De andere nu verschenen deeltjes zijn: Daniel Goleman, Emotionele intelligentie (ƒ25,-), Willem van Kemenade, China, Hongkong, Taiwan bv (ƒ30,-) en Daniel C. Dennett, Het bewustzijn verklaard, ƒ30,-

Ton Spruijt: Total Dutch. Meer dan duizend woorden en uitdrukkingen met Dutch vertaald, verklaard en toegelicht.

Het Taalfonds, 224 blz. ƒ34,90

Inventarisatie van Engelse en Amerikaanse uitdrukkingen waarin het woord `Dutch' voorkomt, met toelichting. Van het werkwoord `to Dutch' (ergens een troep van maken, bedonderen) en Dutch-bellied' (boerenbedrog), tot `to be in Dutch' (in de penarie zitten).

J.A.M.F. Vaessen e.a. (red.): Jaar-

boek Nederlands Openluchtmuseum 1999. SUN, 414 blz. ƒ49,50

Cultuureducatie schijnt weer terug te zijn in Nederland. Het heeft een nieuw jasje gekregen en moet dienen om de samenhang in de maatschappij te bevorderen. In dit opnieuw fraai verzorgde jaarboek aandacht voor dit verschijnsel in de musea en op de tv.

Friedrich Nietzsche:

De vrolijke wetenschap.

De Arbeiderspers, 283 blz. ƒ39,90

Nieuw deeltje in de gebonden Nietzsche-bibliotheek van de Arbeiderspers, een herziene en uitgebreide heruitgave van de bekende vertalingen van Pé Hawinkels en Thomas Graftdijk, aangevuld met nieuwe titels. De vrolijke wetenschap werd eerder vertaald door Hawinkels. `In feite staat mij elke moraal tegen die zegt:Doe dit niet! Verzaak! Overwin uzelf!'