Opnieuw politiegeweld in Belgrado

Voor de tweede opeenvolgende dag heeft de politie in Belgrado gisteren met geweld een demonstratie van de oppositie uiteengejaagd. Er vielen 23 gewonden. De oppositie wil de betogingen niettemin voortzetten.

Rond dertigduizend demonstranten gingen gisteren in Belgrado de straat op om het vertrek van president Slobodan Miloševic te eisen. De stoet ging van het centrale plein in de oude stad op weg naar Novi Beograd, de nieuwe wijk aan de overkant van de Sava waar de regeringsgebouwen zijn geconcentreerd. Op de brug over de rivier werden ze tegengehouden door de oproerpolitie, die de kop van de stoet prompt met gummiknuppels te lijf ging. Onder de demonstranten die klappen opliepen was oppositieleider Zoran Djindjic. In totaal liepen bij het treffen 23 mensen verwondingen op. Zeker één man is er ernstig aan toe. Opnieuw waren ook cameralieden en journalisten het doelwit van het politiegeweld. Ze liepen klappen op en camera's werden vernield.

De opposanten werden teruggedreven naar het plein waar ze de betoging waren begonnen. Alle zijstraten op de route terug waren door de politie afgesloten. Op het centrale plein zei Djindjic dat het politiegeweld de oppositionele coalitie Alliantie voor Verandering er niet van kan weerhouden de dagelijkse demonstraties voort te zetten. ,,We geven niet op. We gaan ditmaal tot het einde.''

Woensdagavond had de politie in Belgrado voor het eerst sinds het begin van de dagelijkse demonstraties op 21 september geweld gebruikt tegen de demonstranten, toen die wilden oplopen naar de residentie van Miloševic in de diplomatenwijk Dedinje.

Gisteren werd door de oppositie ook betoogd in een aantal andere Servische steden. In Novi Sad, de hoofdstad van de noordelijke regio Vojvodina, gingen 20.000 mensen de straat op, in het zuidelijke Niš waren het er tienduizend. Kleinere demonstraties tegen het regime vonden plaats in Kragujevac, Kruševac, Valjevo, Vršac, Uzice, Sombor, Cacak en een tiental andere steden.

De belangrijkste oppositiegroepen, de Alliantie voor Verandering SZP, de met haar verbonden Alliantie van Democratische Partijen SDP en de Servische Vernieuwingsbeweging SPO van Vuk Draškovic, overlegden gisterochtend over een bundeling van de krachten. Hoewel na afloop werd gezegd dat men het eens werd over de noodzaak ,,urgente gezamenlijke actie'' te ondernemen, lijken de SZP en de SDP de SPO niet te hebben overtuigd zich bij de dagelijkse manifestaties aan te sluiten. Draškovic is tegen die demonstraties omdat ze volgens hem niet leiden tot het vertrek van Miloševic; vervroegde verkiezingen zouden dat wel doen. (Reuters, AP, AFP)