LA BOHÈME

De nieuwe Decca-opname van Puccini's La bohème is om vele redenen bijzonder. Riccardo Chailly, die exclusief voor Decca opneemt, dirigeert het orkest van de Scala in Milaan dat slechts een enkele keer eerder was te horen op dit befaamde operalabel. De hoofdrollen worden gezongen door Angela Gheorgiu (Mimi) en Roberta Alagna (Rodolfo), furore makende sterren die een contract hebben met EMI en in het echte leven ook een liefdespaar zijn. Voor het eerst klinkt hier in een studio-opname het werk op basis van de nieuwe kritische editie, waarbij Puccini's noten en aanwijzingen voor dynamiek en ritmiek waar nodig zijn hersteld.

Het resultaat, zeer typerend voor Chailly, is hoogst bijzonder: een jong, fris, helder, sprankelend en onstuimig klinkende La bohème, die suggestief, dramatisch en hoogstgevoelig klinkt en voortreffelijk wordt gezongen door een jeugdige cast. Alagna zingt hier zeer aansprekend en gaat aan het slot van Che gelida manina tot de grens van zijn mogelijkheden in hoogte, kracht en lengte. Gheorgiu is een zeer frequent kuchende Mimi, die met haar blanke zachtaardige stem zeer ontroert. Elisabetta Scano (Musetta) en Simon Keenlyside, Roberto de Candida en Ildebrando d'Arcangelo als de andere bohémiens voldoen evenzeer. Alleen Alfredo Mariotti (in de rollen van de huisbaas en Alcindoro) is van de oude garde: hij studeerde bij Luigi Ricci, die Puccini's aanwijzingen bij repetities noteerde in zijn partituur.

Bijzonder is ook dat zo'n prestigieuze nieuwe opname vanaf vandaag met veertig gulden korting verkrijgbaar is via de actie Aangenaam Klassiek.

La bohème o.l.v. Riccardo Chailly . Decca 466 070-2 (2 cd)

    • Kasper Jansen