Joost (17): Alles verbrast

Joost Goudriaan (17) zit in 6-VWO en heeft de afgelopen zomer veel gewerkt in het Doelencafé in Rotterdam. Hij wil weer gaan werken, want zijn geld is op. Joost komt niet toe aan sparen.

,,Ik zit nu in een `niet-werkperiode'. Eigenlijk vind ik het te treurig om te zeggen, maar ik heb al het geld dat ik deze zomer verdiende bij café De Doelen verbrast. Meer dan tweeduizend gulden in nog geen maand tijd. Het ligt aan mijn uitgavenpatroon, ik heb een gat in mijn hand. Ik heb me aangeleerd met geld te smijten. Als ik aan mooie kleding kan komen voor minder geld, koop ik direct heel veel. Deze jas is van Lacoste. Ik heb een discman, een Sony-gsm, een play-station en spuitbussen voor graffiti gekocht.

,,Ik zit echt te flippen nu. Ik heb gewoon geen geld meer, wat moet ik nu? Mijn ouders houden mijn zakgeld in, omdat ik nog een kleine schuld heb bij hen, opgebouwd tijdens een andere niet-werkperiode. Ik wil nu wel weer werken, maar dat geld heb ik pas over een maand. Ik moet dit jaar ook slagen, maar ik heb nog geen boek opengeslagen. Ik kom er niet toe. Zo heb ik het vijf jaar gered, maar ik denk dat ik dit jaar echt wat moet doen. Ik moet mezelf goed aan het werk zetten, want ik ga er wel voor hoor!''