Jochem (15): Ik zit lekker binnen

Jochem Sprenger (15) is een jonge belegger bij het Young Dynamic Fonds van Robeco. Hij heeft 39 aandelen, samen meer dan zevenduizend gulden waard. Een enkele keer is hij oppas.

,,Mijn bijbaantje is eigenlijk geen baan, want ik hoef er bijna niets voor te doen. Ik beleg nu al een jaar via Easy Blue fonds van de Postbank en via de het Young Dynamic Fonds van de Robeco. Anderen moeten door regen en sneeuw de kranten bezorgen en ik zit lekker binnen. Ik hoef maar één telefoontje te plegen in een half jaar, om door te geven of ik mijn aandelen verkoop of nieuwe koop.

,,Ik ben gaan beleggen toen ik ontdekte dat de aandelen die ik bij mijn geboorte van mijn opa kreeg in vijftien jaar tijd waren verzevenvoudigd in waarde. Toen dacht ik: dat ga ik vaker doen. Op die manier is het toch heel makkelijk geld verdienen?

,,Ik heb nu 39 aandelen en die zijn gezamelijk zeven- à achtduizend gulden waard. Ik krijg ook zakgeld, zo'n 33 gulden in de maand en oppasgeld, twintig gulden per maand. Maar ik ben heel zuinig, ik geef bijna niets uit. Over drie jaar, als ik mijn rijbewijs heb, wil ik een leuk autootje kopen. Het liefst een Jaguar, maar dat kan ik dan nog niet betalen.''