Internationale beurzen

LONDEN

Londen onttrok zich vanmorgen aan de malaise op de continentale beurzen. De FTSE-index was iets hoger, 0,3 procent, op 6050 punten. Na de splitsing van aandelen Vodafone (van een naar vier), werd vanmorgen winst genomen in het telecom-fonds.

FRANKFURT

Deutsche Telekom voerde vanmorgen de dalers aan in Frankfurt. Het fonds moest 2 procent terug, nadat beleggers bezorgd werden over de uitgifte van `loyaliteits'-aandelen aan aandeelhouders van het eerste uur. De angst is dat zij die zullen verkopen. De DAX-index was 0,4 procent lager op 5127 punten.

PARIJS

Ook Parijs moest terug, met 0,6 procent tot een CAC-index van 4563 punten. Chipmaker STMicroelectronics daalde met 4 procent nadat bekend werd dat het foutieve chips heeft geleverd aan een aantal afnemers. In Parijs heerste enige nervositeit over de uitkomst van gegevens van Amerikaanse inkoopmanagers vanmiddag, die konden wijzen op een hogere inflatie in de VS.

TOKIO

Na een aanvankelijk verlies, dat werd toegeschreven aan het nucleaire ongeluk in Tokaimura, sloot het Nikkei-gemiddelde de dag vanmorgen alsnog af met een kleine winst. De Nikkei kroop omhoog en eindigde de dag op 17.712,56 punten, een stijging met 107,10 (0,6 procent).

De beurs van Korea deed het na een aantal dagen van stevige verliezen iets beter. De beurs van Seoul eindigde op een plus van 0,4 procent. Hongkong was vanmorgen dicht.

NEW YORK

De effectenbeurs van New York heeft gisteren eindelijk weer eens een behoorlijke winst geboekt. Het Dow Jones-gemiddelde steeg 123,47 punten (1,21 procent) tot 10.336,95.

Amerikaanse economische cijfers namen onder beleggers zorgen weg over een mogelijke renteverhoging. Voorbeurs werd een herzien groeicijfer van de Amerikaanse economie bekend. Het bruto binnenlands product in de Verenigde Staten bleek in het tweede kwartaal maar met 1,6 procent te zijn toegenomen. In eerdere berekeningen was dat cijfer uitgekomen op 1,8 procent. Maar cijfers over een sterk stijgende verkoop van nieuwe huizen in augustus voedden de twijfel of de Amerikaanse economie de oververhitting wel voorbij is.

Een vriendelijke obligatiemarkt gaf echter de doorslag en in de laatste uren van de handel steeg de Dow door naar een winst van meer dan 100 punten.