Hockeyer Usman op proef in Wassenaar

Een week na de overgang van strafcornerspecialist Sohail Abbas naar Amsterdam is een tweede Pakistaanse hockeyer in Nederland neergestreken. Hockeyhoofdklasser HGC uit Wassenaar heeft vanmorgen Muhammad Usman verwelkomd op luchthaven Schiphol. Zondag maakt de 28-jarige verdediger vermoedelijk zijn competitiedebuut voor HGC in de uitwedstrijd tegen Kampong.

Usman, international sinds 1994, speelde meer dan 150 wedstrijden voor de nationale ploeg. Sinds het laatste WK, vorig jaar in Utrecht, draagt hij de aanvoerdersband. Zijn komst naar Nederland is mede mogelijk gemaakt door Sports Impact Group, een sportjuridisch adviesbureau uit Den Haag.

Usman is vooralsnog op proef bij HGC. Over drie weken moet hij zich vermoedelijk weer melden bij de nationale ploeg. Pakistan bereidt zich voor op het olympisch kwalificatietoernooi, medio maart in Osaka waar twaalf landen strijden om zes resterende plaatsen. HGC hoopt de komende maanden een paar keer over hem te kunnen beschikken en de samenwerking na de Olympische Spelen in Sydney een blijvend karakter te geven.

Met Abbas en Usman komt het aantal Pakistanen in de Nederlandse hoofdklasse op drie. Bij Oranje Zwart speelt sinds drie jaar Shahbaz Ahmad, ooit bestempeld als de beste hockeyer ter wereld. Diens zwager, Tahir Zaman, kwam afgelopen seizoen uit voor SCHC, maar keerde na de winterstop om onduidelijke redenen niet meer terug in Bilthoven.