Groot offensief van vredesmacht in Oost-Timor

De internationale vredesmacht in Oost-Timor is een grote schoonmaakoperatie begonnen in het grensgebied met West-Timor. Britse Gurkha-soldaten hebben gisteren voor het eerst het vuur geopend bij het verdrijven van pro-Indonesische milities in de havenplaats Com. Tientallen strijders hielden daar ongeveer 2.000 Oost-Timorezen vast. Nadat de Britse eenheid ter plekke was aangekomen, en er waarschuwingsschoten waren afgevuurd, vluchtten de militieleden de bergen in. Twee strijders werden aangehouden. De bedoeling is om grensplaatsen als Batugade en Balibo te bevrijden van pro-Indonesische milities en om het grensgebied veilig te stellen voor voedsel- en andere hulp. INTERFET is bereid om ,,elke confrontatie'' aan te gaan met groepen die de veiligheid in het gebied bedreigen, aldus een woordvoerder. (AFP)