Gijzeling in ambassade van Birma

Een tiental gewapende mannen is vanochtend de ambassade van Birma in de Thaise hoofdstad Bangkok binnengedrongen en heeft ten minste twintig mensen in gijzeling genomen.

De gijzelnemers eisen onderhandelingen met het regime in Rangoon en vrijlating van politieke gevangenen in Birma. Vanochtend werd verschillende malen automatisch geweervuur gehoord, maar er zouden geen doden of gewonden zijn gevallen. Omstanders zagen hoe enkele gijzelnemers de nationale vlag van Birma van de voorgevel van de ambassade weghaalden en daarvoor in de plaats een vlag met de afbeelding van een vechtende pauw ophingen, het symbool van de strijd tegen het militaire dictatuur in Birma.

Een Thaise politieman zei dat de gijzelnemers hebben verklaard uitgerust te zijn met acht AK-47 automatische geweren en met 20 handgranaten. Ze zouden 20 mensen vasthouden van verschillende nationaliteiten. In een per fax verstuurde verklaring aan de zender Asiaworks Television in Bangkok stellen de overvallers dat ze vrijlating van alle politieke gevangenen in Birma eisen, dat de Birmese regering een dialoog aangaat met de oppositie in het land en dat er een democratisch gekozen parlement wordt geïnstalleerd. ,,We hebben nog niemand gedood, maar we zijn bereid om te sterven, als onze eisen niet worden ingewilligd'', aldus de verklaring.

In Birma is het leger sinds 1962 onafgebroken aan de macht, sinds 1988 onder de naam Staatsraad voor Herstel van Orde en Gezag (SLORC). In dat jaar deden zich ernstige onlusten voor in Rangoon, waarbij de militairen zeer hard optraden en er duizenden doden vielen.

Om zijn imago in het buitenland op te vijzelen, stelde de junta vrije verkiezingen in het vooruitzicht. Die leverden in mei 1990 een overweldigende overwinning op voor de National League for Democracy (NLD) van oppositieleidster en Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi. Maar de militairen erkenden de uitslag niet en het nieuwe parlement werd nooit bijeengeroepen.

De gijzelnemers in Bangkok hebben gezegd dat ze op eigen initiatief handelen en dat ze geen bindingen hebben met de NLD van Aung San Suu Kyi, oppositionele studentengroeperingen in Birma of internationale organisaties. (Reuters, AFP)