Euro en rente zitten Damrak tegen

Opnieuw was het Damrak vanmorgen een van de slechtst presterende beurzen van Europa. Rond het middaguur stond de AEX-index 3,97 punten (0,7 procent) lager op 543,48 punten. Dat is het laagste niveau sinds 6 augustus. De obligatiemarkt, waarop de tienjaarsrente steeg tot boven de 5,3 procent, was een negatieve factor en ook de verzwakkende dollar, tot 1,0732 dollar per euro, werkte het Damrak tegen. Nieuw sinds vandaag is de weergave van koersen in eurocenten, in plaats van afronding op eurostuivers die eerder regel was.

Los van valuta- en obligatieinvloeden overheerste nervositeit over de publicatie van de Amerikaanse associatie van inkoopmanagers (NAPM), die vooral informatie zal geven over de betaalde prijzen door bedrijven in oktober. Het is het laatste belangrijke economische gegeven dat loskomt vóór de vergadering van de Amerikaanse centrale banken op dinsdag volgende week.

Onder de AEX-fondsen waren er slechts vier stijgers: Akzo Nobel, ING, Koninklijke Olie en DSM. De rest van de fondsen stond in de min. Het aandeel Ahold bijvoorbeeld moest met 1,62 euro naar beneden op 29,28 euro. Volgens een handelaar is dat een gevolg van negatieve uitspraken van de Amerikaanse concurrent Safeway over de resultaten. Ahold is zeer actief op de Amerikaanse retailmarkt.

Ook Wolters Kluwer (min 3,2 procent) was uit de gratie. Océ ging onverstoorbaar door met de koersdaling. Het fonds stond op een verlies van 5 procent. De koers van het aandeel van de fabrikant van kopieerapparaten is sinds begin van dit jaar gehalveerd.

Postieve uitschieter was DSM. Het aandeel noteerde een plus van 91 eurocent op 38,16 euro. Gisteren heeft de concerntop een herstructurering aangekondigd: DSM schrapt duizend banen, waarbij gedwongen ontslag uitblijft. De winstgevendheid zal volgens de concerntop verbeteren.