De moeder van Laura

Gek is het wel, maar ik zit er niet mee, met zo'n tweede leven. Ik bedoel dat je opeens de vader van Laura bent in plaats van jezelf.

,,Ja dag, ja ik ben de vader van Laura, zou Laura morgen bij Anne Sophie kunnen spelen?''

,,Ja, ik ben de vader van Laura, wat zegt u? Heb ik haar contributie nog niet betaald?''

Ach, het is wel geinig, zo in dienst van, en: de tweede viool. Bijkomend voordeel is dat je weer eens wat nieuwe gezichten ziet. ,,Dus u bent de moeder van...?'' Zo, zo.

Fout gaat het pas als je op je eerste ouderavond denkt dat je een beetje kan gaan zitten suffen in de klas. Zou het die lucht van potlood zijn geweest? Dat ik weer in slaap viel?

Het was zo'n moderne klassenavond. Dat je met z'n allen, met al de ouders, in een kring gaat zitten en dat dan de leraar vertelt. Over muziek en over rekenen en over AVI 1.

,,Zo, en dan zijn we er nu aan toegekomen dat de ouders iets over zichzelf gaan vertellen'', zei de juf opeens. Een vliegende paniek maakte zich van mij meester. Iets over jezelf vertellen? Wat dan? Waarom ik ben, die wie ik ben? Nee, nee, dat zou veel te lang gaan duren! Gênant en slecht voor Laura zijn ook! Nee, o Here, sta me bij, wat te doen?

Gelukkig, geen paniek want er waren nog drie ouders vóór mij. Opletten nu, want zo zou het mijn beurt zijn! Ik zou een mixje kunnen maken van mijn drie voorgangers, maar dan moest ik nu wel opletten.

Ja, ik ben de moeder van Alex, ik ben huisvrouw en we wonen op de Willemsparkweg.

Aha, niets aan dus.

En: ik ben de moeder van Anne, Anne heeft twee zusjes, ik ben doktersassistente en we wonen op de Van Baerlestraat.

Ook een goeie, kan ik ook, ik denk dat ik het ga redden. Toch ben ik blij dat ik nog even naar nummer drie mag luisteren.

Mijn naam is Truus, ik ben de moeder van Peter, en we wonen saampjes hier ietsjes verderop.

Nou, dat ging maar net goed, wat zou ze bedoelen met dat saampjes? Gescheiden? Nooit te veel vertellen.

Oké, ik ben – `cool' blijven nu - ik zeg wie ik ben en waar ik woon, verder niets.

,,Ja, ik ben de moeder van Laura en...'' Een hoongelach stijgt op.

    • Hans Vos