Chemie VS legt fabriek stil tijdens jaarwisseling

Een aantal grote chemische bedrijven in Noord-Amerika legt op oudejaarsavond de productie stil om computerproblemen te vermijden. Het betreft Rhône-Poulenc, Union Carbide, DuPont, Monsato en Ashland Chemical. De bedrijven hebben weliswaar unaniem verklaard geen problemen te verwachten met computers die de overgang van een nieuw millenium niet kunnen registeren, maar komen tegemoet aan de strenge eisen van de Amerikaanse overheid.

Een van de fabrieken van Union Carbide produceert in West-Virgina het zogeheten methyl isocyanate, een chemische stof die wordt gebruikt bij het maken van pesticiden.

In 1984 leidde het lekken van deze stof tot een ernstig ongeluk in Bhopal in India, waarbij 3000 mensen om het leven kwamen. Vijf jaar later moest Union Carbide, die de fabriek had gebouwd, een schadevergoeding aan de Indiase regering betalen van 470 miljoen dollar. Het bedrijf voorziet geen problemen in de VS tijdens de millenniumnacht. (AP)