Asean overweegt vrijhandelszone

De Associatie van Zuidoost-Aziatische Naties (Asean), Australië en Nieuw Zeeland overwegen een vrijhandelszone voor de hele regio in te stellen vóór het jaar 2010. Dat hebben de ministers van economie van de desbetreffende landen vandaag in Singapore gezegd. In een gezamenlijke verklaring erkennen zij de ,,aanzienlijke mogelijkheden'' van de Zuid-Aziatische, Australische en Nieuw-Zeelandse economieën ,,om synergie te scheppen door versterkte handels- en investeringsbanden''.

Asean heeft al stappen genomen om een `nul-tarief'-handelszone in te stellen in de regio. Per 1 januari worden de invoerheffingen van de zes oprichters (Indonesië, Maleisië, de Filippijnen, Singapore en Thailand) verlaagd tot maximaal 5 procent voor een aantal agrarische en industriële producten. Een speciale `task force' zal nu onderzoeken of Australië en Nieuw Zeeland in de vrijhandelszone kunnen worden opgenomen. (AP)