WOORD IN BEELD

Tot 1993 heeft Wolters-Noordhoff The Oxford-Duden Pictorial Dutch & English Dictionary uitgegeven. In dit beeldwoordenboek Nederlands-Engels zijn de woorden zowel alfabetisch als thematisch gerangschikt. Het woordenboek bestaat uit tekeningen waarop alle woorden die bij een bepaald onderwerp horen, staan afgebeeld. De afgebeelde objecten zijn genummerd zodat de gebruiker het Nederlandse woord en de Engelse vertaling snel kan vinden in eronderstaande woordenlijsten.

,,Een afbeelding stelt ons vaak beter in de gelegenheid een voorwerp te herkennen dan de meest treffende woorddefinitie'', wordt in het voorwoord naar voren gebracht. Een beeldwoordenboek zou vooral bruikbaar zijn voor woorden waarvan taalgebruikers niet direct de juiste naam kunnen noemen, zoals bijvoorbeeld bij specifieke vaktermen en alledaagse voorwerpen. Wolters-Noordhoff heeft The Pictorial Dutch & English Dictionary in 1993 uit de handel gehaald, omdat er te weinig vraag was naar het het woordenboek.

Uitgeverij Standaard en uitgeverij Elmar brengen binnenkort samen een viertalig beeldwoordenboek op cd-rom uit. Zo heet dat, beeldwoordenboek bevat een veelheid aan afbeeldingen die naar onderwerp in rubrieken zijn onderverdeeld. Gebruikers die een woord invoeren, komen automatisch bij een afbeelding met een bepaald thema uit. Door een object op het plaatje aan te klikken, verschijnt het bijbehorende woord in het Nederlands, Engels, Frans en Duits op het scherm. De cd-rom `Zo heet dat' is vanaf oktober te koop in boekhandels, warenhuizen en computerzaken voor 49,95 gulden.