Virtueel strafproces

,,Welkom bij het virtuele strafproces. In een aantal stappen laten wij u zien hoe een strafzaak kan verlopen bij de politierechter en de meervoudige kamer van de rechtbank. De politierechter behandelt de lichtere misdrijven, hij kan niet meer dan zes maanden gevangenisstraf opleggen. De meervoudige kamer van de rechtbank behandelt zware misdrijven waar meer dan zes maanden gevangenisstraf op staat.'' Zo luidt de introductie van `Het Virtuele Strafproces', die te vinden is op Internet (www.openbaarministerie.nl). Justitie wil zo de procesvormen beter inzichtelijk maken voor het publiek.

Eind augustus kwam het OM al met de zogenoemde boete-site, waarop de internetbezoeker kan achterhalen welke overtreding tot welke straf leidt. De site raakte onmiddellijk geblokkeerd door de overweldigende belangstelling: in één maand 5,3 miljoen bezoekers.

Daarnaast is er vanaf vandaag ook een lijst met `Juridisch Jargon' te vinden op het internetadres van het OM. In eerste instantie toont de lijst ruim 135 veel gebruikte begrippen in het strafrecht en de verklaring daarvan.

Het is overigens ook als zakwoordenboekje te koop. De bezoeker kan ook doorklikken naar andere gegevens over het justitieapparaat.