Vederlicht geval

Toen het Nieuw Rotterdams Toneel in 1964 de komedie Op blote voeten in het park van Neil Simon speelde, met Annet Nieuwenhuyzen en Eric Schneider als de jonge gelieven, vond de recensent van het Algemeen Handelsblad dat `best amusant en bovendien heel lief'. Nu er een reprise is, van de in de vrije sector opererende toneelgroep Comedia, zou ik hetzelfde kunnen schrijven. Al overheerst 35 jaar na dato wel de indruk dat we hier te maken hebben met een vederlicht gevalletje.

Barefoot in the park, in 1967 verfilmd met Jane Fonda en Robert Redford, is een vlot geschreven, en uiteindelijk nogal goeiig blijspelletje over het gekibbel van een pas getrouwd stelletje in een flatje op vijf-hoog en een (schoon)moeder die aan de man geholpen moet worden. Dat is alles. Allard Blom zette de handeling natuurgetrouw over naar een zolderverdieping in Amsterdam-West, en regisseur Victor van Swaay houdt bekwaam de vaart erin.

Irma Hartog en Herman Boerman weten hun hoofdrollen zowaar geloofwaardig te houden. Nelly Frijda is, met al haar flegma, een komische Alte die haar tekst tot in alle hoeken en gaatjes exploreert voor een optimaal effect. Alleen de excentrieke buurman, aan wie ze moet worden gekoppeld, valt in de versie van Wilbert Gieske koddiger uit dan dit stuk kan verdragen.

,,Het is hartelijk,'' aldus de criticus van 35 jaar geleden, ,,en het wordt zó leuk gespeeld dat men de merkwaardige zwakheden graag vergeet.'' Meer is er inderdaad niet over te zeggen.

Voorstelling: Op blote voeten in het park (Barefoot in the park) van Neil Simon, door toneelgroep Comedia. Spelers: Irma Hartog, Herman Boerman, Nelly Frijda, Wilbert Gieske, e.a. Bewerking: Allard Blom. Regie: Victor van Swaay. Gezien: 24/9 in Schouwburg, Amstelveen. Tournee t/m 1/12. Inl. (020) 6449529.

    • Henk van Gelder