`The Delivery' drie keer genomineerd

Het Gouden Kalf voor de beste lange speelfilm zal morgenavond, aan het slot van het 19de Nederlands Filmfestival, worden toegekend aan Abeltje (producent: Burny Bos), The Delivery (producenten: Thijs Bayens en Roel Reiné) of Een vrouw van het noorden (producenten: René Seegers en Enzo Porcelli).

Dit bleek uit de nominaties die gisteren bekend werden gemaakt. Volgens een reglementswijziging wordt bij de toekenning van deze prijs vooral gekeken naar `de wijze van financiering, de totstandkoming van de film en het (eventueel commerciële) succes of de potentie daartoe.' De jury onder voorzitterschap van Ad 's-Gravesande benadrukte dat bij producties betrokken juryleden niet aan de beraadslagingen over de betrokken film deel hadden genomen.

The Delivery, een ongesubsidieerde B-thriller die in de eerste tien dagen van de uitbreng niet meer dan 16.000 bezoekers trok, maar wel aan een Amerikaanse distributeur verkocht is, werd ook genomineerd voor de prestaties van acteur Fedja van Huêt en regisseur Roel Reiné. Andere nominaties voor beste regie betreffen Missing Link (Ger Poppelaars) en Unter den Palmen (Miriam Kruishoop). Van Huêt krijgt concurrentie van Rijk de Gooijer (Madelief: Krassen in het tafelblad) en Dirck van Dijk (No Trains, No Planes). Als beste actrice werden voorgedragen Margot Dames in Madelief, Nadja Hüpscher in De boekverfilming en Annet Malherbe voor haar dubbelrol in Abeltje. Het nieuw ingestelde Gouden Kalf voor beste scenario zal gaan naar Enigma (Marian Batavier en Paul Ruven ), Missing Link (Ger Poppelaars en Timo Veltkamp) of No Trains, No Planes (Hans Heesen en Jos Stelling). Als beste lange documentaire werden genomineerd Jos de Putters The Making of a New Empire en de televisieprogramma's De illusie aan de macht - 1412 dagen kabinet-Den Uyl van Chris Vos en André van der Hout en Is het nu al liefde? van Ditteke Mensink. De jury van de Prijs van de Nederlandse Filmkritiek nomineerde de speelfilm Madelief van Ineke Houtman, de documentaire The Making of a New Empire en de jeugdtelevisieserie De Daltons van Rita Horst.

Eerder op de dag werden drie Gouden Kalveren uitgereikt in de categorie televisiedrama, aan regisseur Gerrard Verhage voor de bewerking van Kees van Beijnums boek Dichter op de Zeedijk, en aan acteur Jack Wouterse en actrice Carice van Houten, beiden in de telefilm Suzy Q van Martin Koolhoven.