SUCCESVOL

Uitgevers zijn over het algemeen terughoudend met het verstrekken van oplagecijfers - zeker als boeken slecht zijn verkocht. Over vorige eeuwen weten we wat dit betreft bijna niets, omdat veel uitgeversarchieven zijn vernietigd. Uit een pamfletje van H.E. toe Laer is toevallig bekend dat van Proeven van woordgronding, een moeilijke etymologisch studie uit 1859, slechts acht exemplaren zijn verkocht. Dat maakt het hoogstwaarschijnlijk tot het slechtst verkochte Nederlandse woordenboek.

Het best verkochte Nederlandse woordenboek is zonder twijfel het Prisma-woordenboek Nederlands van A. Weijnen. Van dit woordenboek zijn sinds 1955 ten minste 6,5 miljoen exemplaren verkocht. Hele generaties leerlingen zijn grootgebracht met dit pocketwoordenboek en met de Prisma vertaalwoordenboeken. In totaal heeft Het Spectrum sinds 1955 tussen de 25 en 30 miljoen woordenboeken verkocht, waarmee het de succesvolste Nederlandse woordenboekenuitgever is.

Nog ieder jaar behoren de Prisma woordenboeken tot de best verkochte non-fictietitels.

Ook spellingboeken staan garant voor recordoplagen: van het Groene Boekje, de officiële woordenlijst van het Nederlands, zijn inmiddels ruim 1,1 miljoen exemplaren verkocht. Van de dure woordenboeken verkoopt de Grote Van Dale het best. Van de twaalfde druk gingen er zo'n 300.000 over de toonbank. Er zijn diverse pogingen gedaan om een serieuze concurrent voor de Grote Van Dale op de markt te brengen, maar die zijn altijd mislukt.