`Subsidie voor vrachtwagens op lpg'

Vrachtwagens kunnen heel goed hun diesel inruilen voor lpg, maar het rijden op gas is zo'n 25 procent duurder. De overheid moet dan ook met fiscale maatregelen komen om vervoerders te stimuleren de overstap naar lpg te maken. Dat zegt vervoerdersorgansatie Transport en Logistiek Nederland (TLN). TLN doet zijn oproep na een langdurige test. Twee jaar lang hebben zes vrachtwagens en vuilniswagens op lpg rondgereden. De wagens werden gebruikt voor transport over grotere afstand en binnen een stad. De proeven toonden aan dat de uitstoot van stikstofoxyde 60 procent lager lag dan bij een dieselmotor en de emissie van roetdeeltjes ruim 90 procent. Ook produceerden de lpg-wagens de helft minder geluid. Maar de overschakeling naar gas is nog steeds onrendabel. Rijden op lpg is zo'n 25 procent duurder, vooral door de noodzakelijke aanpassingen aan de vrachtwagens. Ook kent een lpg-vrachtwagen een snellere afschrijving en hogere onderhoudskosten. (ANP)